середа, 18 вересня 2019 14:11

Розповіли про ризики повного розведення військ на Донбасі

Розповіли про ризики повного розведення військ на Донбасі
Україна зі свого боку має робити усе, щоб нівелювати ризики розведення. Не варто наївно сподіватися на добросовісність бойовиків. Фото: УНІАН

За ситуацією у Станиці Луганській бачимо, що розведення військ має і позитив, і негатив. Демілітаризація регіону - важлива.

Про це в коментарі для Gazeta.ua говорить військовий експерт Ігор Романенко.

"Але були провокації зі сторони сепаратистів. Це - ризики війни. Ми маємо усіма силами сприяти зменшенню бойових дій. Розведення військ пришвидшить цей процес. Якщо усі солдати відійдуть від лінії зіткнення, це нівелює можливість використання низки видів зброї. Наприклад, не стрілятимуть зі снайперських далекобійних гвинтівок. Крупно-каліберні кулемети теж стануть неефективними. Гатити бойовики зможуть тільки з мінометів та артилерії. Такі випадки підпадають під зону розслідування ОБСЄ", - вважає експерт.

Після зупинення бойових дій можна готуватися до виборів на Донбасі за українськими законами, каже він.

"Вони можуть відбуватися тільки за умови відсутності озброєних людей на території. Кримський варіант не пройде. Далі залучатимуть іноземних спостерігачів, формувати міжнародні адміністрації.

Україна, зі свого боку, має робити усе, щоб нівелювати ризики розведення. Не варто наївно сподіватися на добросовісність бойовиків. Тому наша розвідка та Генштаб мають працювати на випередження. Залучати до цього ОБСЄ", - пояснює Романенко.

За його словами, було три умови, які ми мали виконати перед участю у "нормандському саміті".

"Це - розведення військ у Станиці Луганській і Золотому, письмове підтвердження реалізації "формули Штайнмайєра" та напрацювання заздалегідь підсумкового комюніке. Це - ризикована справа. Маємо критично ставитись до позиції Росії та готуватися до подальших перемовин. Заяви президента Зеленського та його команди дають надію на те, що вони не планують жертвувати державними інтересами України. До того ж за роки війни наше суспільство дуже консолідувалось навколо національної ідеї. Воно не дозволить владі перейти червоні лінії", - додає експерт.

Розведення військ планують провести по всій лінії зіткнення. Навколо населених пунктів Золоте і Петровське створять безпечні райони. Командувач операції Об'єднаних сил генерал-лейтенант Володимир Кравченко заявив, що Генеральний штаб проводить підготовку до цього.

Зараз ви читаєте новину «Розповіли про ризики повного розведення військ на Донбасі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі