четвер, 08 серпня 2019 14:35

"Разом маємо посунути "РФ у Чорному морі" - експерт про візит Зеленського у Туреччину

"Разом маємо посунути "РФ у Чорному морі" - експерт про візит Зеленського у Туреччину
Ілія Куса: Для нас дуже важливо стати одним з основних партнерів Анкари у Чорноморському регіоні. Маємо у цьому сенсі більший потенціал, ніж Росія, і краще географічне розташування. Фото: ЗІК

Президент України Володимир Зеленський поїхав із робочим візитом у Туреччину. Він триватиме 2 дні - 7-8 серпня.

Одразу ж після прибуття Зеленський взяв участь у церемонії покладання вінка у Мавзолеї першого президента Туреччини Мустафи Кемаля Ататюрка. Після цього президент України побував на відкритті центру кримськотатарської діаспори та зустрівся з президентом Туреччини Реджепом Ердоганом. Їхня особиста розмова тривала близько 2-х годин.

Під час спільної прес-конференції глава Туреччини підкреслив невизнання російської окупації Криму. А Володимир Зеленський закликав спільними зусиллями тиснути на Росію, щоб змусити її поважати міжнародне право та стабілізувати ситуацію в Чорноморському регіоні. Він розповів Ердогану про численні порушення прав людини на півострові. Також Зеленський ініціював хвилину мовчання у пам'ять про чотирьох українських військових, які загинули на Донбасі 6 серпня.

Для України дуже важливо стати партнером Туреччини та спільно підтримувати безпеку у Чорному морі. Але на цю роль претендує і Росія. Маємо усіма силами довести, що наша кандидатура - краща.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua говорить експерт із питань міжнародної політики та Близького Сходу Українського інституту майбутнього Ілія Куса.

Які основні інтереси має України в Туреччині? На чому треба робити акцент у стосунках з цією державою?

- Україна зацікавлена у зміцнені економічних стосунків із Туреччиною, розвитку двосторонньої торгівлі. Її треба нарощувати. Залучати інвестиції турецьких компаній для покращення портової та дорожньої інфраструктури України. Також маємо піднімати питання безпеки Чорного моря і свободи судноплавства там. Україна може стати одним із основних партнерів для Туреччини у цій сфері.

Важливим питанням є енергетика. Нас цікавлять проекти Туреччини щодо реалізації скрапленого газу. Бажано долучитися до них або запропонувати свої. Це - питання нашої енергетичної безпеки.

Ще одним важливим аспектом є співпраця у військово-промисловій сфері. Україна раніше вже закуповувала озброєння у Туреччини. Потрібно продовжувати цей курс і виходити на спільне виробництво та обмін технологіями. Туреччина також може допомогти Україні у питанні політичних в'язнів із числа кримських татар. Тут Анкара може бути доволі потужним посередником. Сприяти переговорам із Росією щодо припинення переслідувань кримських татар і порушення їхніх прав на півострові.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський очікує на зростання української економіки до 7%

На що в офіційному візиті президента Зеленського слід звернути увагу, в першу чергу? Які заяви можна назвати ключовими?

- Важливим є запрошення президента Туреччини Реджепа Ердогана на міжнародний форум щодо відновлення Донбасу у Маріуполі. Там мають обговорити питання відбудови східних регіонів, які постраждали внаслідок російсько-української війни. Це запрошення може допомогти залучити турецький бізнес до цього процесу.

Позитивом також є ідея, щоб Туреччина посприяла розвитку туристичного сектору України. Лідери держав говорили про можливість легалізувати азартні ігри у п'ятизіркових готелях.

І третім фактором, на який варто звернути увагу, - це заява президента Ердогана. Він сказав про намір нарощувати двосторонню торгівлю до 10 мільярдів доларів. За 2018 рік товарообіг між Україною та Туреччиною складав 4 мільярди доларів. Тож бажання збільшити його до 10 є адекватною цілю. Можемо досягти її за кілька років плідної співпраці.

Ердоган перебуває у непоганих стосунках із президентом Росії Володимиром Путіним. Чи можемо ми розраховувати на якусь підтримку Туреччини з огляду на це?

- Маємо вибудовувати прагматичні стосунки з Туреччиною. Не варто очікувати від них підтримки у важливих геополітичних питаннях. Таких, як антиросійські санкції чи конфронтація з РФ щодо Криму та Донбасу. Анкара не піде на такі кроки, адже дійсно має тісні військово-політичні стосунки з Кремлем. Російське лобі в Туреччині працює досить ефективно.

Не маємо жодних важелів впливу на турецьку владу, щоб домогтися зміни її політики. Тож варто будувати просто партнерські торгово-економічні стосунки. Розвивати спільне виробництво, фінансові програми, залучати турецькі інвестиції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський хоче об'єднатися з Туреччиною проти Росії

Туреччина може бути нашим союзником у Чорному морі, де Росія поводить себе агресивно?

- Для нас дуже важливо стати одним з основних партнерів Анкари у Чорноморському регіоні. Маємо у цьому сенсі більший потенціал, ніж Росія, і краще географічне розташування. Позиції у Чорному морі є ключовим фактором нашої політики на південному напрямку. Маємо стати вагомою фігурою, яка б забезпечувала безпеку у цьому регіоні. Для Туреччини це теж дуже важливо. Вона залежить від тамтешніх морських комунікацій через протоки Босфор і Дарданелли. Зацікавлена у спокійній ситуації там. У цьому плані Україна може стати для Анкари важливим союзником. З іншого боку, на цей статус претендує Росія. Тож маємо довести Туреччині, що Україна - більш прийнятний партнер для забезпечення безпеки Чорного моря. На це треба витрачати усі наші політичні та дипломатичні ресурси.

Візит Володимира Зеленського у Туреччину в цілому можна назвати успішним?

- Візит пройшов цілком успішно. Жодних негативних особливостей не було. Наш президент поводив себе гідно. Поміж інших міжнародних візитів поїздка у Туреччину суттєво не відрізняється. Про реальну успішність можна буде говорити, коли побачимо, чи буде втілення озвучених заяв щодо збільшення товарообігу, залучення турецького капіталу в Україну.

Лідери держав також говорити про зону вільної торгівлі між Україною та Туреччиною. Наскільки це реальна перспектива?

- Про це говорять вже не один рік. Зараз перемовини на фінальній стадії. Представники Києва та Анкари узгодили спільні позиції щодо майже 90 тисяч груп товарів. Зараз лишається тільки домовитись щодо сільського господарства. Це - головна перешкода у переговорах. Туреччина хоче захистити свої ринки від дешевої української сільгосппродукції. Але ми маємо намагатися виторгувати для себе більш вигідні умови. Не варто поступатися своїми позиціями, адже аграрна продукція є основою нашого експорту у Туреччину.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ердоган програв битву за Стамбул

Президент Зеленський також анонсував свою поїздку до Стамбулу та візит до патріарха Варфоломія. Чому вирішив поїхати до нього?

- Це вже певна традиція для українських лідерів. Також Стамбул є центром всесвітнього православ'я, тож президент Зеленський вирішив відвідати це місце і віддати шану Всесвітньому патріарху. Проте навряд цей візит є пріоритетним для нього. Швидше за все, це - просто формальність. Зеленський неодноразово говорив, що релігійне питання не є головним у його політичні діяльності на посаді президента України.

За словами Реджепа Ергодана, вони з Володимиром Зеленським домовились пришвидшити діяльність, спрямовану на інвестиції в інфраструктуру та будівництво в Україні. Мова йде про дороги, аеропорти, морські порти та співпрацю в оборонній, енергетичній і туристичній сферах.

Проте Туреччина підтримує і дружні стосунки з Росією. Закупила в РФ зенітно-ракетні комплекси С-400. 12 липня перша партія озброєння прибула на авіабазу Мюртед в провінції Анкара. Також турецька делегація в Парламентській асамблеї Ради Європи підтримала повернення туди Росії 25 червня.

Зараз ви читаєте новину «"Разом маємо посунути "РФ у Чорному морі" - експерт про візит Зеленського у Туреччину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі