понеділок, 03 грудня 2018 22:23

Нам треба провести дерусифікацію - Панченко

Нам треба провести дерусифікацію - Панченко
Володимир Панченко: Два Майдани - історія боротьби середнього класу. Фото: Тарас ПОДОЛЯН

Під декомунізацією в Україні слід розуміти не перейменування вулиць, а створення сильного прошарку середнього класу.

Говорить в інтерв'ю журналу "Країна" письменник, літературознавець, учасник Ініціативної групи "Першого грудня" Володимир Панченко.

" Поняття "декомунізація" у нас трактується поверхово. Щоб зрозуміти, що воно насправді означає, треба усвідомити, що таке "комунізація". Маємо знати, від чого хочемо відмовитись. Маніфест Комуністичної партії я читав двічі в житті. Перший - коли був студентом. Другий - у 1997 році, коли писав статтю про Соловки. Головна ідея цього маніфесту - тотальна справедливість, яка досягається диктатурою пролетаріату. Тобто насильне ощасливлення людства. Щоб реалізувати цей задум, треба було знищити корінь зла. За Марксом - це приватна власність.
Тож треба мати на увазі не перейменування вулиць, а повернення почуття власності громадянам. Створення сильного прошарку середнього класу. У нас він дуже крихкий та слабкий. 10 відсотків населення країни - умовно герої, ще 10 - негідники. Залишок - ті, кого можна хитнути. Два Майдани - історія боротьби середнього класу. Знайомі підприємці кажуть, що після Революції гідності бізнесом займатися стало простіше. Але роботи ще багато на цьому напрямку", - вважає експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Треба готуватися до повного знищення Московщини - історик

Він пояснює, що у 1917 році після більшовицького перевороту знищили правові основи держави.

"Запропонували соціалістичну законність, яка насправді є беззаконням. Правом керувала партія. Зараз українцям треба повертати правову свідомість. Провести реформу в людських головах. У нас відсутній правовий інстинкт. Немає звички жити за законом на рівні ментальності.

За політичною традицією українці - анархічна нація. Росіяни - монархічна. Вони мають імперську свідомість. Цар сказав - вони слухають. Через анархічність у нас і зараз отаманщина. Причини у великих амбіціях вождів. Раніше було так само. У 1918-1919 роках в Україні виникали капустянські республіки. Лідери таких утворень мислили категоріями свого села. Все, що за його межами, нікого не цікавило. Всі ці республіки зрештою полягли. Той же самий героїчний Холодний Яр, який популяризує письменник Василь Шкляр, мав таку саму хворобу", - сказав Володимир Панченко.

Нам треба провести не тільки декомунізацію, а й деколонізацію, наголошує історик.

"Ми намагаємось відмовитись тільки від радянського періоду. Але СРСР продовжив традиції Російської імперії. Треба провести дерусифікацію. Росія зараз і Росія часів Катерини ІІ - одне й те саме. Перший Путін - це Андрій Боголюбський (князь владимиро-суздальський. - Gazeta.ua). У 1169 році він взяв Київ, викрав святині. Наша Вижгородська ікона висить у Третьяковській галереї під назвою ікона Володимирської богоматері", - додає він.

Повне інтерв'ю з Володимиром Панченком читайте у журналі "Країна" від 6 грудня.

Зараз ви читаєте новину «Нам треба провести дерусифікацію - Панченко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі