субота, 12 січня 2019 20:23

Експерт розповів, як Україна може завадити Росії продавати вугілля з Донбасу

Експерт розповів, як Україна може завадити Росії продавати вугілля з Донбасу
Вантажне судно, яке затонуло біля берегів Туреччини, могло перевозити вугілля з окупованих українських територій. Фото: LB.ua

Міжнародне розслідування може стати прецедентом, який приверне увагу світової спільноти до того, що Росія експортує вугілля з Донбасу.

Говорить в коментарі для Gazeta.ua експерт з енергетики Андріан Прокіп.

"Ініціатива провести міжнародне розслідування може бути непоганою превентивною стратегією, але вона має скоріше інформаційний характер. Експорт українського вугілля з ОРДЛО Росією до третіх країн дуже важко контролювати. Ні РФ, ні бойовики не дадуть вам інформації про те, яку саме кількість енергоносіїв вони вивозять. Ми маємо лише приблизні цифри. Тож стратегія української влади може полягати у максимальному розголосі того факту, що Москва торгує українським вугіллям", - пояснює він.

Україні раніше вдавалось запобігати такій торгівлі, каже експерт.

"Раніше Україна намагалась внутрішніми зусиллями протистояти експорту вугілля з Донецької і Луганської областей. У 2017 році з'явилась інформація, що Росія продавала донбаське вугілля до Польщі. Київ зі свого боку через дипломатичні канали зв'язався з представниками польської влади та зупинив такі контракти. Тож продаж до Польщі Україні вдалося припинити", - нагадує Андріан Прокіп.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Німеччині пояснили, чому відстоюють "Північний потік-2"

Але за його словами, Україні далеко не завжди вдається контролювати такі факти продажу.

"Деякі шахти ледь-ледь, але працюють в ОРДЛО. Тамтешні бойовики вантажать видобуте вугілля і везуть до Росії. Вона вже у свою чергу продає його третім країнам. У цих процесах приймають участі і деякі українці. Наприклад, олігарх Сергій Курченко. Він у 2017 році почав постачати антрацит переважно до Туреччини. Прокуратура взялася розслідувати цю справу, але вона так і не закінчилась чимось конкретним. Варто поєднувати внутрішні розслідування, як у прикладі з Туреччиною, із зовнішніми. Звертати увагу міжнародних організації на торгівлю Росії вугіллям з ОРДЛО", - додає експерт.


Україна буде ініціювати міжнародне розслідування щодо постачання Росією вугілля з окупованих територій Донбасу до країн Європи. Про це 9 січня заявив міністр зовнішніх справ Павло Клімкін.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, як Україна може завадити Росії продавати вугілля з Донбасу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі