середа, 24 листопада 2010 13:23

ЄДАПС допоможе Україні отримати безвізовий режим

Країна все впевненіше наближається до отримання безвізового режиму з ЄС. 22 листопада в Брюсселі в рамках саміту "Україна-ЄС" був прийнятий План дій щодо скасування короткострокових віз для громадян України. Втім, це стандартний рамковий документ, який ЄС підписує практично з усіма державами, які зацікавлені в євроінтеграції. Експерти вважають прийняття Плану великим успіхом для України. На прес-конференції за результатами зустрічей у Брюсселі Віктор Янукович заявив, що ухвалення Плану є найбільшим результатом 14-го саміту Україна-ЄС.

Якщо коротко, то для скасування віз нам доведеться оперативно зробити наступне: ввести паспорти з біометричними даними, вилучити з обороту закордонні паспорти, не відповідні вимогам ICAO (Міжнародна організація цивільної авіації), посилити боротьбу з нелегальною міграцією. Також ЄС вимагає від нас посилення боротьби з організованою злочинністю, приведення кордонів у відповідність стандартам Євросоюзу та ратифікації європейської Конвенції про захист персональних даних.

Уряд України, усвідомлюючи важливість європейського вектора, почало активно працювати над виконанням Плану ще до того, як президент Янукович відправився до Брюсселя. Так, 17 листопада прем'єр Азаров підписав розпорядження "Про затвердження плану першочергових заходів на 2010 рік за впровадження документів для виїзду громадян України за кордон з електронним носієм біометричної інформації та створення національної системи біометричної верифікації та ідентифікації громадян України, іноземців та осіб без громадянства". Простіше кажучи, нарешті скресла крига в переході країни на біометричні закордонні паспорти.

У затвердженому Кабміном плані певним міністерствам і відомствам, а також науковим установам доручено виконати ряд завдань, пов'язаних з оперативним переходом країни на сучасні е-документи для виїзду за кордон. Серед них є такі: проаналізувати ринок біометричних технологій та їх використання в системах різних держав; визначити технічні вимоги до електронного носія біометричної інформації, який буде застосований в українських документах; розробити законодавчий акт, який буде регламентувати застосування цих технологій і так далі. У плані зазначено, що всі ці доручення повинні бути виконані до кінця 2010-го. Варто відзначити, що в даний час біометричні закордонні паспорти застосовують у 91 країні світу.

Цей документ, по суті, є не більше, ніж формальністю - адже і сам прем'єр, і представники міністерств і відомств не можуть не знати про те, що моніторити ринок і запитувати міжнародну допомогу для впровадження біометричних документів потреби немає. Нагадаємо - український Консорціум "ЄДАПС" заявив про повну готовність перевести країну на біометричні закордонні паспорти ще в 2008 році. Більше того, ця заява підкріплено усіма необхідними експертизами прототипу українського е-паспорта, проведеними авторитетними лабораторіями і організаціями. Так, на початку вересня 2009-го Консорціум "ЄДАПС" цілком завершив тестування розроблених прототипів електронних паспортів в акредитованих лабораторіях Євросоюзу. Всі тестування були успішно пройдені - наприклад, у французькій лабораторії FIME їх було проведено близько сотні, і всі випробування український документ з успіхом витримав. Аналогічний результат дали випробування в лабораторії Secunet Security Network (Німеччина). Обидві організації підтвердили свою думку про українських електронних паспортах у своїх офіційних листах. (Див. фото).

Визнала прототип е-паспорта і експертиза, проведена ICAO (Міжнародна організація цивільної авіації) - її тест документ виробництва "ЄДАПС" успішно пройшов ще в 2009 році. Про це йдеться в офіційному висновку експертів лабораторії: "Ми розглянули звіти про відповідність, технічні оцінки та результати тестування, представлені сертифікованими випробувальними лабораторіями Secunet Security Network (Німеччина) і FIME Europe, які продемонстрували позитивні результати оцінки, проведеної для зразка українського електронного паспорта. ІКАО приємно повідомити, що висновки лабораторій підтверджують відповідність українського електронного паспорта сертифікаціЇ ІКАО та заохочує Уряд України продовжити виконання своїх зобов'язань по видачі новітніх захищених проїзних документів громадянам України".

Крім того, прототип нашого е-паспорта був представлений і схвалений багатьма міжнародними організаціями - ООН, ОБСЄ, Єврокомісії, INTERPOL.

До речі, міжнародна поліція на недавній Асамблеї в Катарі схвалила розроблені ID-картки та е-паспорти для своїх співробітників, розроблені фахівцями "ЄДАПС". Цей факт відмітає абсолютно всі сумніви щодо надійності і захищеності документів з біометричними даними, розроблених українськими фахівцями. Крім того, зовсім недавно ICAO ще раз наголосила розробки Консорціуму: е-паспорти INTERPOL, розроблені українською компанією, гідні стати еталоном міжнародних стандартів, про що організація повідомила у своєму офіційному звіті. До речі, Міжнародна організація цивільної авіації також згадується у підписаному Азаровим документі. Там говориться, що необхідно привести носій біометричних даних, який буде використовуватися в українських закордонних паспортах, до відповідності вимогам ICAO. По суті, це вже зроблено, так що виконавцям розпорядження Кабміну особливо напружуватися не доведеться.

Є в Плані дій, затвердженому главою Кабміну, і пункт, який стосується міжнародної допомоги у впровадженні біометричних технологій в Україну. І цей момент можна легко віднести до розряду формальностей, адже в України є абсолютно все для швидкого та ефективного забезпечення громадян закордонних паспортів з біометричними даними. Немає абсолютно ніякого сенсу в тому, щоб брати чергову допомогу від міжнародних організацій - Консорціум "ЄДАПС" неодноразово заявляв про те, що готовий повністю забезпечити перехід країни на е-паспорта для виїзду за кордон. При цьому коштувати документ буде в рази дешевше, ніж його аналоги за кордоном. Представники Консорціуму запевняють, що вартість нового, що містить біометричні дані, закордонні паспорти, не буде перевищувати ціну нинішнього документа для виїзду за кордон (з автоматично-зчитуваною полікарбонатною сторінкою).

Словом, План дій з переходу України на біометричні паспорти - не більше ніж формальний, хоча і необхідний крок у потрібному напрямку. Адже практично всі його найважливіші пункти вже реально виконані. Відзвітувати перед урядом виконавці плану повинні вже зовсім скоро - 11 січня 2011-го.

Хочеться вірити, що уряд і виконавці плану дій врахують наявність ресурсів і технологій в Україну, і незабаром українці почнуть отримувати біометричні закордонні паспорти.

За матеріалами Багнет

Зараз ви читаєте новину «ЄДАПС допоможе Україні отримати безвізовий режим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі