неділя, 26 травня 2019 12:59

Через Філарета церква може втратити томос

Через Філарета церква може втратити томос
Макарій: аби припинити чвари всередині Православної церкви потрібна допомога Вселенського патріарха. Фото: Українська правда

Заяви Філарета про внесення зміни в Статут Православної церкви України загрожують відкликанням Томосу про автокефалію ПЦУ.

Таку думку в інтерв'ю "Апострофу" сказав колишній глава Української автокефальної православної церкви митрополит Макарій.

"То є безглуздям. Церква, яка щойно отримала Томос, має не посади ділити, не двовладдя створювати і тим більше не Статут міняти, а гуртувати священників та парафії. Потім треба пожити разом, прибрати всі суперечки і вже після цього збирати Собор, щоб вносити зміни до Статуту", – сказав Макарій.

Наразі немає підстав відкликання Томоса про автокефалію Константинополем, але загалом така загроза існує.

"Це можливо, якщо таке неподобство продовжиться, якщо недіючий патріарх продовжить у тому самому напрямі і його підтримуватимуть деякі політики, а обраний Предстоятель, не діючи, буде мовчати", – зауважив колишній голова УАПЦ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Філарет прийшов на літургію з нагоди іменин митрополита Епіфанія

За його словами, аби припинити чвари всередині Православної церкви потрібна допомога Вселенського патріарха.

"Я запропонував зібрати Синод і звернутися до Вселенського Патріарха з проханням розглянути поведінку почесного патріарха Філарета. Не всі зі мною погоджуються: говорять, що ми є самостійною церквою. Самостійні – зробіть самі! Не можете самі – звертайтесь до тих, хто може. Але не припустимо далі ганьбити новостворену церкву, яку 100 років прагнули український народ і духовенство", – наголосив Макарій.

Почесний патріарх Православної церкви України Філарет заявив, що частина положень томосу не підходить українській церкві.

Зараз ви читаєте новину «Через Філарета церква може втратити томос». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі