Ексклюзиви
вівторок, 04 грудня 2018 20:23

"Це спосіб мітити території" - письменник розповів, що робити з Аркою дружби народів

"Це спосіб мітити території" - письменник розповів, що робити з Аркою дружби народів
Володимир Панченко: У Фінляндії є пам'ятник Олександру ІІ. Але у нашому варіанті таких речей, як пам'ятники часів СРСР, краще позбуватися. Фото: Тарас ПОДОЛЯН

В Україні існує складність з тим, що деякі монументи, які підпадають під декомунізацію є пам'ятками національного значення. Для них треба створити музей тоталітаризму.

Говорить в інтерв'ю журналу "Країна" письменник, літературознавець, учасник Ініціативної групи "Першого грудня" Володимир Панченко.

"Наприклад, це стосується монументу Артему у Святогірську. Або пам'ятника Миколі Щорсу. Мені здається, що вони мають стати частиною музейної експозиції. Директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович не раз говорив, що треба створити музей радянського тоталітаризму. Це був би вихід з цієї ситуації", - вважає він.

Але є дуже великі споруди, типу Арки дружби народів чи Батьківщини-Матері, на щиті якої досі є герб СРСР, нагадує експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нам треба провести дерусифікацію - Панченко

" З ними ситуація ще складніша. З Арки хотіли зробити веселку. Але не зробили. Якщо говорити про Україну, можливо, щось варто залишити. Києво-Могилянська академія раніше була військово-політичним морським училищем. Зараз там досі є емблема цього навчального закладу з радянською символікою. Внизу написано "Ми залишаємо цей знак, як нагадування". У Фінляндії є пам'ятник Олександру ІІ. Але у нашому варіанті таких речей краще позбуватися. Адже вони стають способом мічення території". - додає Володимир Панченко.

Повне інтерв'ю з Володимиром Панченком читайте у журналі "Країна" від 6 грудня.

Зараз ви читаєте новину «"Це спосіб мітити території" - письменник розповів, що робити з Аркою дружби народів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути