середа, 15 травня 2019 09:01

"Озброєння на мільярди гривень": що зараз із технікою ЗСУ в Криму
22

Автор: spotters.net.ua
  Винищувач МіГ 29 в аеропорту окупованого Бельбеку
Винищувач МіГ 29 в аеропорту окупованого Бельбеку

Російська влада заявила про намір утилізувати українську військову техніку.

Озброєння захопили під час анексії Криму 2014-го.

Захопили

2014-го на території Криму базувалася вся інфраструктура Військово-морських сил Збройних сил України.

На військових базах у Севастополі та на озері Донузлав базувався основний корабельний склад флоту України. Він складався з 17 бойових кораблів і 30 суден забезпечення. Також пришвартованим до пірсу була єдиний в Україні дизельний підводний човен "Запоріжжя".

Також на півострові були 3 українські авіабази - "Бельбек", "Джанкой" та унікальний аеродром для тренувань літаків морської авіації "Нитка" у місті Саки.

Україна мала певну кількість літаків і вертольотів, 40 танків, 90 БМП, 190 БТР і близько 60 артилерійських систем і мінометів.

На момент анексії у військових частинах України нараховувалося 4881 одиниця техніки. Зокрема 349 одиниць ракетно-артилерійського озброєння, 172 одиниці бронетанкової техніки 4360 автомобілів та їхніх різновидів.

"Із 8 бойових кораблів був не в ходу тільки великий десантний корабель "Ольшанський, там була потреба в ремонті головних двигунів", - пояснював торік у січні Ігор Воронченко, командувач Військово-морськими силами Збройних сил України. - Корвети "Тернопіль", "Придніпров'я" і "Хмельницький", корабель управління "Славутич", тральщики "Черкаси" та "Чернігів" були на ходу. Протичовновий корвет "Луцьк" перебував у ремонті, а підводний човен "Запоріжжя" був відремонтований на 70%.

Автор: vmsu.info
  Великий десантний корабель "Костянтин Ольшанcкий"
Великий десантний корабель "Костянтин Ольшанcкий"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Військову техніку України в Криму хочуть утилізувати

Повернули

Одразу після захоплення Криму Росія почала повертати Україні військову техніку.

Всього віддали 1438 тис. одиниць техніки та озброєння. Серед них 3 бойові кораблі та 32 судна забезпечення. 40 літаків - транспортник Ан-26, винищувачі МіГ-29, МіГ-29УБ, навчально-тренувальні Л-39М1. Також 2 гелікоптери Мі-8 і 8 одиниць радіолокаційних систем РЛС П-37, РЛС 79К6, РЛС19Ж6, РЛС 5Н84А, РЛС П-18.

Після вторгнення на Донбас у червні 2014-го Росія в односторонньому порядку припинила повертати захоплену військову техніку.

Ракетний катер "Прилуки" було повернуто без протикорабельних ракет "Терміт".

Автор: vmsu.info
  Корабель управління "Славутич"
Корабель управління "Славутич"

Не повернули

На території окупованого півострова залишається 11 бойових кораблів і катерів, 6 суден забезпечення. Також є 2363 одиниці автомобільної, бронетанкової та спецтехніки, 6 берегових протикорабельних комплексів "Рубіж".

На авіабазі "Бельбек" залишається 7 винищувачів МіГ-29, 2 винищувачі МіГ-29УБ і 3 екземпляри навчально-бойового літака Л-39М1.

Також росіяни привласнили собі земельні та майнові активи ЗСУ вартістю щонайменше 1,495 млрд грн.

Великий десантний корабель "Костянтин Ольшанcкий"
Фото: vmsu.info
Катер-торпедолов "Херсон"
Корабель спецпризначення "Переяслав"
Корабель управління "Донбас"
Корабель управління "Славутич"

Техніка, як предмет політичних ігор

12 січня президент Росії Володимир Путін зробив несподівану заяву щодо України - запропонував українським військовим самим забрати кораблі.

Також пояснив, що в Криму залишився "значний боєзапас", але він транспортуванню не підлягає і його потрібно утилізувати. Він готовий запросити українських військових до Криму, щоб вони брали участь у процесі утилізації.

На пропозицію президента країни-агресора була одна відповідь: "Україна не продасть Крим за кораблі".

"Так, це наші кораблі, вкрадені Путіним. Доведені до жахливого стану, як і сам Крим, окупантами. Все, до чого торкається "русский мир", приходить у непридатність. Ми повернемо Крим і всю українську власність там, у тому числі і кораблі. Як і Донбас", - заявила тоді перший віце-спікер Ірина Геращенко.

Автор: vmsu.info
  Ракетний катер "Придніпров'я"
Ракетний катер "Придніпров'я"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10-тисячна армія і понад 1100 одиниць бойової техніки - із чим російські загарбники брали наш Крим

Що далі?

"Вже був період, коли РФ пропонувала їх забрати і Україна відмовилась, мотивуючи це тим, що забере разом із Кримом. Якщо виходити з критерію, чи потрібна вона ЗС, то так, на жаль, ми не спромоглися за ці роки отримати те, що могло б надати можливості для виконання завдань у морі", - каже Gazeta.ua Тарас Чмут, головний редактор Українського мілітарного порталу.

Ремонт і модернізація кораблів можуть обійтися дорожче, ніж покупка нових.

"Питання: що ми отримуємо. Там техніки та озброєння на мільярди гривень. Ми відмовимося від них? Вона може бути у жахливому стані, але ми цього не знаємо і маємо розуміти, що там стоїть найсучасніша українська техніка тому що протягом 2014-го РФ повертала техніку - літаки і танки і частину плавзасобів. Те, що лишилося, частково було пошкоджено нашими військовими під час оборони, а частково росіяни знімали деякі деталі, використовуючи їх як донори", - додає він.

Автор: vmsu.info
  Корвет "Луцьк"
Корвет "Луцьк"

Вирішувати, що для України вигідно, а що - ні, повинен президент як Верховний головнокомандувач, пояснює Gazeta.ua військовий експерт Ігор Козій.

"Україна повинна знайти механізм компенсації збитків від РФ. Ми чітко повинні зрозуміти, що це захоплення. На мій погляд, правильно робиться, коли шукаються правові механізми задля компенсації збитків, які РФ принесла Україні. Ясно, що росіяни будуть робити вигляд, що нічого не було. Будуть проводити заходи щодо легітимізації знищення тих кораблів", - каже він.

Питання повернення кораблів повинна вирішувати РНБО.

"Якщо ми почнемо їх забирати, то РФ сто відсотків почне підводити під це позицію про те, що Україна щось визнала", - додає Козій.

25 листопада торік російські прикордонники напали на малі броньовані артилерийські катери "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу" у нейтральних водах Чорного моря. Захопили судна та взяли у полон 24 моряків. Захоплені українські судна доправили до порту окупованої Керчі.

Зараз ви читаєте новину «"Озброєння на мільярди гривень": що зараз із технікою ЗСУ в Криму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі