четвер, 12 вересня 2019 12:46

Загинула українка, яка пішла на таран

Загинула українка, яка пішла на таран
Катерина Зеленко протаранила німецький літак. Фото: "Рамблер"

Льотчиця Катерина Зеленко загинула під час повітряного тарана 12 вересня 1941-го.

Вона народилася 14 вересня 1916-го у селі Корощине сучасного Олевського району на Житомирщині у родині українців. Після школи поступила до Воронезького авіаційного технікуму.

У грудні 1934-го з відзнакою закінчила авіашколу і була спрямована до Харкова до 19-ї легкої бомбардувальної авіаційної бригади. Одночасно зі службою в бригаді випробовувала літаки й авіаційне обладнання. За 4 роки освоїла 7 типів літаків.

Була учасницею радянсько-фінляндської війни 1939-1940-х. Була єдиною жінкою серед льотчиць. Бомбардувала фінські батареї, за що отримала орден Червоного Прапора.

Із перших днів брала участь у війні з Третім Рейхом. 12 вересня 1941-го її з льотчиком Павликом направили на розвідку поблизу Ромен на Сумщині. Під час повернення з завдання її літак атакували 7 німецьких винищувачів Bf-109. Зеленко підбила один літак, але її машина теж отримала ушкодженя. Льотчиця пішла на таран. Від удару крилом по фюзеляжу німецький "Мессершмітт" розламався навпіл. "Су-2" Зеленко вибухнув, льотчиків викинуло з кабіни. Уламки обох літаків впали на землю біля села Анастасівка на Сумщині.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жертвам неважливо, який режим позбавив їх волі - сьогодні річниця підписання доленосної угоди

Тіло Катерини Зеленко виявили місцеві жителі. Вони не встигли повідомити до полку, бо наступного дня село захопили німці. Після війни її перепоховали у Курську.

Зеленко була єдиною жінкою, яка в часи Другої світової здійснили повітряний таран.

1 вересня 80 років тому почалась Друга світова війна. Її називають найкривавішою та наймасштабнішою в історії людства.

Зараз ви читаєте новину «Загинула українка, яка пішла на таран». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі