понеділок, 25 листопада 2019 16:39

Забужко розповіла, чому український Голодомор унікальний

Забужко розповіла, чому український Голодомор унікальний
Оксана Забужко вважає, що музей Голодомору в Києві буде одним із найкращих у світі. Фото: Facebook/OksanaZabuzhko

Оксана Забужко вважає, що новий Музей Голодомору в Києві буде одним з найкращих у світі.

"Я пишаюся тим, що на моїх очах починає творитися один із найкращих у світі музеїв. Залучені найкращі фахівці музейного будівництва в Європі. Це щирі, небайдужі і високопрофесійні у своїх сферах люди. Члени Наглядової Ради мали нагоду вперше заслухати архітектора, дизайнера та професійного фандрейзера. Голодомор - це історія одного геноциду та одночасно історія дзвону тривоги, який має калатати над усім людством. Це історія боротьби народу та людства за свої права та життя", - розповіла Оксана Забужко кореспонденту Gazeta.ua під час засідання Наглядової Ради з будівництва другої черги Національного музею "Меморіал жертв Голодомору", яке відбулося 18 листопада у Митрополичих палатах Національного заповідника "Софія Київська".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волосся вставало дибки, коли мати розповідала: як пройшло вшанування пам'яті жертв Голодомору

Письменниця вважає, що український Голодомор є унікальним історичним явищем.

"Унікальність нашого геноциду в тому, що він був впродовж 3 поколінь замовчуваний. Тільки 4 покоління отримало інформацію про нього тоді, коли вже матеріальних доказів не залишилось. Зостались тільки розповіді. Це музей голосів, музей записаних відео і аудіосвідчень. Концепція музею - це прорив живої пам'яті крізь ляду смерті. Це дуже сильна концепція. Це те, що в епоху симулякрів та тотальної брехні покликано нагадувати не тільки українцям, а й усім, що правда існує та рятує життя", - додає Забужко.

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна ніколи не зможе забути і пробачити злочин Голодомору, винуватцем якого був сталінський режим.

Зараз ви читаєте новину «Забужко розповіла, чому український Голодомор унікальний». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі