Ексклюзиви
четвер, 13 лютого 2020 10:05

Юлія Тимошенко потрапила за ґрати

Юлія Тимошенко потрапила за ґрати
Юлія Тимошенко на популярному плакаті "Вона не зламалась" у 2011 році Фото: news.tochka.net

Віцепрем'єра з питань ПЕК Юлію Тимошенко арештували 13 лютого 2001-го. Звинуватили у контрабанді валюти, підробці документів та несплаті податків.

За політика взялися після урядових реформ у сфері палива й енергетики - транспортування газу з Росії. Указ про звільнення Тимошенко з посади підписав 19 січня президент України Леонід Кучма, писала "Історична правда".

Перебування Тимошенко у Лук'янівському СІЗО співпало з акцією "Україна без Кучми", яка почалась після публікації матеріалів щодо вбивства журналіста Георгія Гонгадзе. Тимошенко провела у в'язниці 43 дні, ставши іконою акції. Масового поширення у Києві тоді набув плакат із гаслом "Я не зламалась! А ти?", на якому її обличчя проглядало через розламані ґрати. Водії виставляли такий плакат на лобовому склі автомобілів.

У СІЗО Тимошенко, за її словами, хворіла на загострення виразки шлунку, але відмовлялася від дієтичних страв, бо "таке навіть свиням не можна давати". Натомість телеканал УТ-1 стверджував, що Тимошенко харчується повноцінно завдяки передачам, у яких є навіть авокадо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тимошенко запропонувала закріпити в Конституції традиційну родину

Вже 27 березня вона вийшла з в'язниці. Рішення про зміну запобіжного заходу ухвалив голова Печерського райсуду Микола Замковенко, який згодом стане членом БЮТ. За 3 доби президія Київського міськсуду ухвалила постанову про повторний арешт Тимошенко, але та лягла у клініку "Медиком". Вже 2 квітня Верховний суд знову відпустив її, знявши всі звинувачення.

Тимошенко предстала перед народом як мучениця та продовжила шлях у велику політику, уникаючи нових звинувачень. Тодішній прем'єр Віктор Ющенко заявив, що, як у момент призначення Тимошенко на пост віцепрем'єра з питань ПЕК, так і тепер "не володіє жодними фактами, які б свідчили про її антизаконну діяльність".

2001-го Генеральна прокуратура порушила ще одну кримінальну справу відносно експрем'єра України Юлії Тимошенко. Причиною стало перевищення влади і службових повноважень при укладанні газових контрактів 2009-го.

Зараз ви читаєте новину «Юлія Тимошенко потрапила за ґрати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути