понеділок, 15 січня 2024 06:40

У бою з українцями загинув російський генерал

У бою з українцями загинув російський генерал
УПА розгромила дивізію НКВC під Космачем. Фото: istpravda.com.ua

Відділи НКВС пішли на штурм селища Космач – тепер Косівського району Івано-Франківської області 15 січня 1945-го. Його називали бандерівською столицею. Радянська влада прагнула ліквідувати сховище та бази постачання повстанців.

Оборону здійснювали близько 14 сотень УПА, зокрема курені "Гайдамаки", "Карпатський", "Гуцульський", "Перемога" і знаменитий курінь "Скажені" під командуванням Павла Вацика – Прута. Керував дивізією противника герой Радянського Союзу за фінську війну та депортацію кримських татар, генерал-майор Микола Дергачов, уродженець Москви. НКВДистів підтримували 31-й, 33-й і 87-й радянські прикордонні загони.

"Там було повно наших військ, але ми не захотіли приймати бій у селі, щоб село не горіло. То відступили з нього. На околиці Космача в залісненій місцевості більшовики зайшли тріумфально. І почав Ванька гулять – грабувати людей, ґвалтувати жінок тощо, що вони вміли робити, це всі знають. Коли більшовики розслабилися, наші частини оточили Космач і почали їх бити. Бій тривав три доби без перерви", – згадував учасник бою, сотник Мирослав Симчич.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Смерть Сталіну і його зграї" – на інтернет-аукціоні продали унікальні речі повстанців

Сам Симчич брав участь у бою з резервними частинами НКВД, що прибували до селища на 12 вантажівках. За 2,5 години українські повстанці із засідки знищили понад 405 ворожих солдатів.

"Як тільки вже під'їхала остання вантажна машина з солдатами і не було чутно гулу машин, ми зрозуміли, що вже всі прибули. І тоді я дав команду хлопцям: "Вогонь!". Хлопці як ударили, в нас було на озброєнні 22 кулемети, полковий міномет, протитанкова бронебійка. І десь мали з півсотні автоматів. Як це все гухнуло, то не було якогось голосу зброї, а все гуділо, немов у пеклі", – пригадує сотник.

За декілька діб основні сили УПА вибили чекістів із села, загинув і сам Дергачов, який відтоді в документах згадувався як підполковник.

Курінь УПА "Сіроманці" вийшов із оточення військ НКВС під Уневом 30 вересня 1944-го. Командування здійснював сотник Дмитро Карпенко – Яструб.

Того дня в УПА отримали звістку, що 1,5 тис. бійців НКВС разом із танками та літаками готуються знищити повстанців у районі Унівського монастиря – тепер Львівської області.

Чекісти розпочали наступ першими. Використовували важку техніку та міномети. Всього за добу здійснили 22 атаки. Усі були відбиті українськими воїнами.

Зараз ви читаєте новину «У бою з українцями загинув російський генерал». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі