вівторок, 21 травня 2019 13:20

Тіло Георгія Ґонґадзе поховали у дворі церкви Миколи Набережного

Тіло Георгія Ґонґадзе поховали у дворі церкви Миколи Набережного
Георгій Ґонґадзе народився 21 травня 1969-го у Тбілісі Фото: uain.press

21 травня виповнилося б 50 років українському журналісту Георгію Ґонґадзе.

Народився 21 травня 1969-го у Тбілісі. Його мати Леся Ґонґадзе розповідала, що в неї народилися двійнята з різницею у 20 хв., але одну дитину викрали.

Коли Георгію виповнилось 20 років, переїхав до Львова навчатися на факультет іноземних мов Львівського національного університету ім. Івана Франка. Включився у діяльність Народного Руху, Студентського Братства, створив Грузинський культурний центр "Багратіоні". Одружився зі львів'янкою Мар'яною Стеценко. Їхній шлюб тривав недовго.

У цей час президент Грузії Звіад Гамсахурдіа фактично встановив у країні диктаторський режим, починав гоніння політичних опонентів. До їхнього числа потрапив батько Георгія Руслан Ґонґадзе. Наприкінці 1991-го у Тбілісі почалось повстання. 1993-го батько помер. Георгій прибув у Грузію з наміром зняти документальний фільм про війну в Абхазії. Потрапивши на лінію фронту, взявся за зброю. Під час одного з обстрілів був тяжко поранений. Лікарі нарахували 26 осколкових ран.

У 1993-1994-х був головним режисером творчого об'єднання "Центр Європи" у Львові, співпрацював з газетою "Пост-Поступ". Закінчив вищі студії у Львівському національному університеті імені Івана Франка. Створив документальні фільми "Біль землі", "Тіні війни", "Колиска", "Охоронці мрії".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Луценко окреслив роль Кучми у вбивстві Гонгадзе

У Львові познайомився зі студенткою юрфаку Мирославою Петришин. 1995-го вони одружилися і переїхали до Києва. Працювали на телебаченні. 1997-го народилися доньки-близнята Нонна та Соломія.

Георгій працював ведучим телепрограми "Вікна-Плюс" на СТБ. Потім вів програму "Моє" на "Гравісі". 1999-го був прес-секретарем у штабі кандидата в президенти України Наталії Вітренко.

Тоді ж почав вести щоденну інформаційну програму "Перший тур із Георгієм Ґонгадзе" у прямому ефірі радіостанції "Континент". Невдовзі почалися телефонні дзвінки з погрозами на адресу керівництва радіостанції. Брав участь у виборчій кампанії Володимира Ваховського, який балотувався на пост міського голови Вінниці.

17 квітня 2000-го в інтернеті з'явилося видання "Українська правда", засноване та редаговане Георгієм Ґонґадзе. У ньому, серед багатьох інших, публікувалися матеріали щодо Леоніда Кучми та його оточення. Як повідомляв сам Георгій, наприкінці червня 2000-го за ним було влаштовано зовнішнє спостереження.

16 вересня 2000-го близько 22:30 Георгій Ґонґадзе пішов із роботи, але вдома так і не з'явився. 2 листопада у лісі біля Таращі було знайдено обезголовлений труп. Дружина і друзі впізнали у ньому Георгія. У знайденому тілі знайшли осколки – саме в тих місцях, що були і у Ґонґадзе.

22 березня 2016-го тіло Георгія Ґонґадзе поховали у дворі церкви Миколи Набережного на Подолі в Києві після проведення траурної церемонії.

Із дня зникнення українського журналіста Георгія Ґонґадзе минуло 18 років.

Вдова загиблого Мирослава Ґонґадзе подякувала всім, хто не забув про трагічну для їхньої сім'ї дату. Також у мережі показали унікальні історичні кадри з журналістом

Зараз ви читаєте новину «Тіло Георгія Ґонґадзе поховали у дворі церкви Миколи Набережного». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі