пʼятниця, 19 квітня 2019 08:21

Терористи пройшли підготовку в армії США

Терористи пройшли підготовку в армії США
Теракт в Оклахома-Сіті. Фото: dic.academic

Від вибуху мікроавтобусу в американському місті Оклахома 19 квітня 1995 року загинули 168 осіб.

Терористичний акт зійснили два жителя США - Тімоті Маквей і Террі Ніколс. Вони познайомилися в 1988 році на курсах молодого бійця армії США. Симпатизували ідеям однієї релігійної секти. Думка про проведення масштабного терористичного акту прийшла їм в голови практично відразу після знайомства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Демонстрантів добивали саперними лопатками

19 квітня Тімоті Маквей поклав у вантажівку саморобні вибухові пристрої загальною вагою майже в п'ять тонн, і відправився в сторону Оклахома-Сіті. Потім він припаркував вантажівку на підземній стоянці і включив таймер. О 9.03 в результаті потужного вибуху сталося обвалення багатоповерхівки, були частково зруйновані або пошкоджені 324 сусідні будинки і 86 автомобілів в радіусі 16 кілометрів.

Загинуло 168 осіб, з яких 19 дітей і 3 вагітні жінки. Майже 700 осіб, які отримали поранення різних ступенів тяжкості, визнані потерпілими.

До 11 вересня 2001 року теракт в Оклахома-сіті вважався найгіршим в американській історії. Тімоті Маквей засуджений до смертної кари. Террі Ніколса засудили до довічного ув'язнення.

Радянські війська розігнали мирну демострацію у Тбілісі 9 квітня 1989 року. Ці події отримали назву Трагедія 9-го квітня. Під колесами танків і від ударів саперними лопатками загинули 18 осіб. Серед них 16 жінок. За два роки цього ж дня Грузія проголосила незалежність.

Зараз ви читаєте новину «Терористи пройшли підготовку в армії США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі