пʼятниця, 17 січня 2020 08:21

"Сухий закон – найкраще, що може бути" – італійський мафіозі

"Сухий закон – найкраще, що може бути" – італійський мафіозі
У народі заборону прозвали сухим законом. Країну заполонили нелегальні виробники алкоголю, контрабандисти і гангстери. Фото: pbs.twimg.com

Конгрес США 17 січня 1919 року заборонив виготовлення, продаж і перевезення алкоголю у країні. Так вимагали релігійні організації. У народі заборону прозвали сухим законом.

Ще 1900-го починається "сухий рух". Громадські організації, церква, фермери влаштовують маніфестації, пишуть петиції до міської та федеральної влади з проханням заборонити виробництво алкоголю. Заборону впроваджують не одразу. До 1920 року штати розділені на два табори – "сухих" і "мокрих". За перші кілька місяців після вступу в дію сухого закону серед американців зріс показник купівлі молочних продуктів, а рівень споживання оковитої зменшився в десятки разів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Парламент виділив гроші на нову будівлю міноборони

Гангстери змагалися за контроль над продажем спиртних напоїв. Найвідоміший із них – італійський мафіозі Аль Капоне (1899–1947) за рік заробляє $60 млн на продажу алкоголю. "Сухий закон – найкращий із законів, який могли вигадати й ухвалити федерали. Вони забули, яким бажаним буває заборонений плід", – часто повторював гангстер. За часів заборони алкоголю лише в Нью-Йорку налічувалося понад 100 тис. місць підпільного продажу міцних напоїв.

Cухий закон скасували у США 5 грудня 1933 року. Того ж дня почали відкрито продавати алкоголь. Люди відзначали подію вживанням великої кількості напоїв.

У Вашингтоні 15 січня 1943 року завершили будувати Пентагон – найбільший у світі адміністративний будинок. У ньому розмістилося міністерство оборони США.

Зараз ви читаєте новину «"Сухий закон – найкраще, що може бути" – італійський мафіозі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі