середа, 22 січня 2020 07:12

Сьогодні День соборності України

Сьогодні День соборності України
22 січня українці відзначають День соборності Фото: 112.ua

Сьогодні в Україні відзначають День соборності. 22 січня 1919-го діячі Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки на Софійській площі Києва проголосили Акт злуки. Він знаменував політичне об'єднання українських земель.

"Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народня Республіка. Однині народ Український, визволений могутнім поривом своїх власних сил, має змогу об'єднаними дружніми зусиллями всіх своїх синів будувати нероздільну, самостійну Державу Українську на благо і щастя всього її трудового люду", - зачитували політики універсал українцям.

На жаль, досягти споконвічної мети тоді так і не вдалося. Цьому завадили як іноземні окупанти, так і власні похибки.

Попри поразку Української революції 1917-21 років, українці завжди пам'ятали про цей день та його значення. Вперше День соборності відсвяткували в карпатському Хусті 1939-го. Однак офіційно святкувати розпочали лише 1999-го після указу тодішнього президента Леоніда Кучми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Четвертий універсал проголосив незалежність України

Найбільш знаковою акцією свята є "Живий ланцюг", який уперше провели 1990-го. Українці взялися за руки та вишикувалися в ланцюг від Києва до Львова, символізуючи єднання.

Акцію влаштовують щорічно. У Києві вона проходить на мосту Патона - таким чином українці з'єднують два береги Дніпра - лівий та правий.

Об'єднання українських земель стає можливим після розпаду Австро-Угорщини у жовтні 1918-го. Українці у Львові проголошують створення власної держави. Вже тоді частина галицьких політиків прямо вимагає об'єднання з УНР. Але в той час ходять чутки про готовність гетьмана Скоропадського вступити в федерацію з Росією і це стримує галичан.

Попередній договір про об'єднання підписують 1 грудня у Фастові — коли владу в Києві готується перейняти Директорія УНР. Домовляються про автономний статус ЗУНР — як Західної області УНР. Поспіхом готуються до проголошення Акту Злуки. З півночі та сходу наступають більшовики - і Директорія почувається непевно. На західноукраїнських землях ситуація теж складна. Воюють за Галичину з поляками.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні День соборності України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі