четвер, 25 липня 2013 18:13

Синьо-жовтий прапор - це знущання над українською традицією

Синьо-жовтий прапор - це знущання над українською традицією
Фото: poltava.pl.ua

Невігластво сьогодні панує навіть на такому рівні, як державні символи. Так вважає відомий києвознавець Дмитро Малаков. Зокрема, він критикує те, що для державного прапора України все частіше обирають синій колір.

"За всіма законами геральдики й естетики ніколи не сполучалися темно-темно-синій з жовтим. Синій сполучається із жовтогарячим, а жовтий - з блакитним. Сьогодні на українському прапорі присутній темно-синій, тому що ті, хто страшенно проти України, хотіли втерти носа українській свідомості і традиції. Я звертався у багато інстанцій про те, що так не має бути. Але маємо те, що маємо", - сказав дослідник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Цього фото немає у кабінеті спікера" - фотограф про 23 серпня 1991-го

Конституція України встановлює, що Державним прапором України є "стяг із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольорів".

Якщо поглянути на архівні фото, легко помітити що у перші роки незалежності для прапору обирали блакитний колір. Жовто-блакитним був і славнозвісний прапор, який внесла група опозиційних депутатів до сесійної зали Верховної Ради 23 серпня 1991 року після провалу путчу в Москві. Сьогодні 23 серпня є днем українського державного прапору.

Нагадаємо, вже давно точаться суперечки про те який колір на українському прапорі має бути згори - жовтий чи синій (чи то пак блакитний). Популярною є думка про те, що жовтий колір достатку має домінувати, забезпечуючи злагоду і багатство.

 

Зараз ви читаєте новину «Синьо-жовтий прапор - це знущання над українською традицією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

204

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі