пʼятниця, 08 листопада 2019 19:25

Непроговорена історична пам'ять стає болючим мозолем, на який наступатиме ворог - Оксана Щур

Автор: Тарас Подолян
  Інформаційна війна - це спекуляція на минулому - переконана Оксана Щур
Інформаційна війна - це спекуляція на минулому - переконана Оксана Щур

Інформаційна війна – це спекуляція на минулому - говорить літературознавець Оксана Щур в інтерв'ю журналу "Країна".

"На багатьох спірних питаннях історичного минулого, які ми не пропрацювали, не переосмислили своєчасно, бо не було відповідної культурної політики, тепер спекулюють наші вороги. Тепер це наші болючі мозолі, на які ворог може наступати" - зазначає вона.

"У нас зараз триває війна. Якісь із наших травм ми прожили. А є травми і таємниці, які стають неактуальними з часом. Відповідь на те, хто вбив Богдана Хмельницького, зараз не викликала б бажання мстити. Так само як нікому зараз гостро не цікаво, кому присвячені сонети Шекспіра.

У японського письменника Кадзуо Ішігуро є роман "Похований велетень". Ця книжка дуже близька до сьогоднішніх реалій. Фентезі, яке ґрунтується на міфі про короля Артура. Розповідається про людей, які втратили пам'ять від дихання драконихи, яка живе десь у горах і отруює повітря. Коли дракониху нарешті убивають, виявляється, що прокляття забуття наклали після війни. Коли король Артур розбудовував імперію і підкорював різні племена, вони були в хороших стосунках, бо між ними був мирний договір. Але одного разу плем'я-переможець віроломно вбило чоловіків іншого племені, яке погодилося на мирний договір. Наступним кроком мала бути помста зраджених. Для того, щоб ця різня припинилася, наклали закляття, яке стерло всі ці події в пам'яті людей. Якщо до них повернеться пам'ять, не уникнути помсти і різні.

То чи аж так потрібно знати правду? Чи завжди відкриття архівів і витягування усіх скелетів із шафи іде на користь? Очевидно, що історію потрібно так проговорювати і осмислювати правду так, щоб це не було спекуляцією на минулому.

Інформаційна війна – це теж спекуляція на минулому, з одного боку. З іншого боку – визнання провин чи злочинів своїх предків – це проговорення травми. Взагалі це тонка грань. Якщо ми цю травму правильно проговоримо і проживемо, на цьому вже не можна буде спекулювати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Підігравання ворогу і державна зрада" - Вакарчук закликав правоохоронців зайнятися трьома каналами кума Путіна

Але оскільки у нас зараз триває війна, яку підігрівають і певні інформаційні спекуляції, то очевидно, що є багато речей історичної пам'яті, які ми не пропрацювали, не переосмислили своєчасно, бо не було відповідної культурної політики, і тепер на них спекулюють наші вороги. Тепер це наші болючі мозолі, на які ворог може наступати"- говорить Оксана Щур.

Інтерв'ю з Оксаною щур читайте в журналі "Країна".

Протягом трьох місяців на окупованих територіях з'являться сигнали українських телеканалів.

Вже відбулося тестування сигналу, розповів міністр культури, молоді та спорту України Володимир Бородянський в програмі "Право на владу" на телеканалі "1+1".

Він уточнив, що сигнал може охопити до 80% окупованих територій.

Зараз ви читаєте новину «Непроговорена історична пам'ять стає болючим мозолем, на який наступатиме ворог - Оксана Щур». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі