пʼятниця, 24 січня 2020 12:24

"Не святкуватиме ніхто над нами перемогу!" - українці відстояли місто

"Не святкуватиме ніхто над нами перемогу!" - українці відстояли місто
Козаки втримали Умань від польського наступу. Ілюстрація: mykrai.wordpress.com

Героїчна оборона Умані від поляків загонами полковника Івана Богуна та місцевими жителями розпочалася 24 січня 1655-го. Богун вигукнув козакам гасло: "Не святкуватиме ніхто над нами перемогу!".

Місто мало стратегічне значення як для українців, так і для поляків.

"Нам дуже важливо Умань знищити, бо занадто вона близько і сей край з сього боку Бугу не може бути цілком заспокоєний. А коли б вдалося Умань знищити, тоді від Бугу й до самого Дніпра неприятель більше не мав би на що спертися", - писав про місто до короля Польщі Яна Казимира коронний гетьман Станіслав Ревера Потоцький.

Проти козаків вислали 20-тисячне військо, яке очолювали сам Потоцький і гетьман Станіслав Лянцкоронський. Місто оточили 20 січня та 4 доби готувалися до штурму. Захисників було близько 10 тис.

Богун оцінив слабкості Умані - місто мало лише дерев'яну фортецю, яку легко могли спалити. Але ще з часів оборони Вінниці 1651-го полковник славився як майстер зимових фортифікацій і пасток. Козаки облили водою вали й рови фортеці так, щоб ті перетворилися на крижані.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли печатку козацького полковника

"Обмерзлі вали блищали на сонці, як шкло. Запалити горішнє місто огнистими кулями полякам не вдавалось. Обложені позастелювали дахи мокрими копами і гасили сі запальні кулі", - пише історик Михайло Грушевський.

Козаки боронили місто декілька діб. Тоді поляки отримали звістку, що під Умань ідуть армія Богдана Хмельницького і московські війська воєводи Василя Бутурліна. Відступили, щоб дати їм загальний бій під Охматовим. Різанина не дала переваг ні козакам, ні полякам. Місцевість назвали Дрижиполем, оскільки поле бою дрижало від холоду і вогню.

25 березня 1651 року відбувся бій козаків із поляками біля Вінниці. 3-тисячний козацький полк під проводом полковника Івана Богуна розгромив 20-тисячне польське військо. Загони поляків очолювали коронний гетьман Мартин Калиновський та гетьман Станіслав Лянцкоронський. У бою під Вінницею Богун уперше якомога масштабніше проявив свої здібності воєначальника.

Зараз ви читаєте новину «"Не святкуватиме ніхто над нами перемогу!" - українці відстояли місто». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі