вівторок, 24 березня 2020 12:30

Дійшла до нас без змін - знайшли унікальну криївку УПА
9

Біля Миколаєва виявили криївку
Фото: explorer.lviv.ua
Біля Миколаєва виявили криївку
Біля Миколаєва виявили криївку
Біля Миколаєва виявили криївку
Біля Миколаєва виявили криївку

У лісі біля Миколаєва Львівської обл. збереглася криївка повстанців.

"Вона дійшла до нас незмінною ще з повстанських часів. Місцеві краєзнавці стверджують що в ній діяла друкарня УПА. Криївку витесано глибоко під землею в масиві пісковика", - написав у Facebook Андрій Риштун.

Вхід до криївки можливий лише через вертикальний отвір. Всередині є 5 кімнат, у яких можна стояти на повний зріст. Там виявили залишки давніх речей. Є колодязь для питної води.

"Складний доступ та глухе розташування вберегли криївку від спаплюження. А суцільний камінь - від руйнування. Зазвичай криївки будувалися в землі. Тому з часом вони згнили, і до наших днів мало що дійшло. А цю витесано в суцільній скелі. Тож нам пощастило мати справжній символ тієї епохи, ще й зовсім недалеко від Львова", - повідомив Риштун.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У бідоні знайшли архів та аптечку повстанців

"Ця криївка заслуговує стати відомою. Це наочний приклад, як тоді боролися з окупантом! В Україні насправді збереглося не так уже й багато автентичних криївок тих часів. Більшість, які ми бачимо, це реконструкція. А криївка коло Миколаєва унікальна, бо вона така ж, як і була тоді", - додав він.

В урочищі Вовчак на Волині заснували історико-краєзнавчий туристичний маршрут місцями бойової слави УПА – "Вовчак - Волинська Січ".

Зараз ви читаєте новину «Дійшла до нас без змін - знайшли унікальну криївку УПА». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі