Ексклюзиви
середа, 11 вересня 2019 18:31

Лікар Роман Горобець: "Корупція в медицині нав'язана адміністраціями"

Автор: https://www.facebook.com/dr.Roman.Horobets
  Ортопед-травматолог Роман Горобець пропрацював у державній медицині 12 років
Ортопед-травматолог Роман Горобець пропрацював у державній медицині 12 років

Ортопед-травматолог Роман Горобець пропрацював у державній медицині 12 років. Там за роки роботи він ставав свідком численних корупційних схем. Про основні з них він вирішив заявити відкрито, виклавши у вільний доступ відео близько трьох років тому. Для Gazeta.ua Роман Горобець розповів, що допоможе подолати корупцію в системі охорони здоров'я України та про те, чому новому уряду треба продовжити розпочату у 2017 році трансформацію системи охорони здоров'я.

Після широкого розголосу цієї ситуації лікаря звільнили. Влітку 2019-го лікар зміг добитися справедливості та довів у суді, що його звільнення було незаконним. Після рішення суду на його користь, Роман опублікував ще одне відео, де більш детально розповів про корупцію в лікарнях Києва та опублікував докази того, що його звільнили незаконно. Пізніше його відео на своїй сторінці у Фейсбуці опублікувала в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун. В той же час правоохоронці не поспішають розслідувати ці та багато схожих злочинів, що стаються по всій країні, каже лікар. Романа повинні поновити на посаді, але повертатись у державну медицину не дуже хоче. Він працює у приватній медицині вже два з половиною роки і виконує операції ендопротезування суглобів та артроскопії в комфортних умовах.

Романе, в Україні ви чи не єдиний за останні кілька років лікар, хто записав відео, де відкрито заявив про корупцію у державній медицині. Як наважилися на це?

— Лікарі тримаються за свою роботу, тому й не заявляють про такі речі. Я ж наважився, бо думав: навіть якщо мене звільнять, то я потім все одно зможу працювати будь-де. Поки молодий відносно і вже маєш досвід ендопротезування, можна знайти роботу легко не лише в межах країни.

Насправді ці операції — не дуже "веселі". Їх важко робити: як фізично, так і технічно, але така робота цінується. Я вважаю, що треба змінювати охорону здоров'я і, якщо особисто зіткнувся з корупцією, треба говорити про це публічно.

Як відреагували колеги-лікарі на відео з доказами?

— Переважна більшість реагувала позитивно, лише деяким не сподобалось. Один колега написав щось на кшталт "ти такий чистий, а ми всі тепер як виглядаємо?". Причому він не є корупціонером. Не треба думати, що всі лікарі - учасники схем. А ті, що беруть участь, в більшості випадків - це заручники системи, яку створили їхні керівники.

Часто саме завідуючі змушують персонал виходити до пацієнтів і просити гроші

Корупція починається не з рядових лікарів, вона нав'язана адміністраціями. Часто саме завідуючі змушують персонал виходити до пацієнтів і просити гроші, змушують казати, що "у нас ось цього нема, ось це треба купувати". Тобто це робить адміністрація руками лікарів, використовуючи психологічний тиск та маніпуляції. І лікарів зазвичай не інформують, є в наявності препарат чи нема. Вони можуть щиро думати, що ліків справді немає, що держава ними лікарню не забезпечила. Комусь кажуть купувати рентгенплівку чи медпрепарати, але коли треба, то все швидко знайдеться.

Тобто подібні схеми є практично будь-де?

— Очевидно, є десь районні і міські адміністрації, які не "заробляють" на медицині. Буває і таке, що крадуть на асфальті, а керувати медициною поставили порядну людину. Та в Києві все значно складніше. Тут все жорстко централізовано під КМДА.

Лікарі, які дійсно чесно працюють в будь-якому закладі України, можуть бути просто "не в темі". Їм можуть навіть не натякати, щоб здавали гроші, бо "ненадійний" і може про це розказати поліції. Натомість починають знаходитись причини, чому лікаря не допускають до виконання його прямих обов'язків.

Наприклад?

— Лікаря, який хоче працювати чесно, керівництво може обмежувати. Наприклад, коли працює в ортопедії, то можуть не допускати до виконання ендопротезування або артроскопії — того, на чому можна "заробити". Мене ніхто не просив здавати гроші, я тільки бачив, як завідувач збирав з старших колег по сто доларів. Але, разом з тим, він створював перепони моїй діяльності.

(Журналістові Gazeta.ua Роман Горобець дав послухати аудіозапис 7-річної давності, на якому тодішній його керівник Ярослав Лінько говорив: "Необхідності в тому нема, щоб пан Горобець робив артроскопію… мене твої бажання не обходять, мене обходять свої бажання... я можу просту дію вчинити, деанонсувати центр і будь добрий, працюй на травмпункті". Більш детально можна ознайомитись з цими записами у відео, оприлюднених лікарем - ред.)

Чи був ще хтось, хто у відділенні протестував проти такої схеми?

— Публічно – ні.

Якщо, приміром, лікарі не захочуть працювати при цьому всьому і звільняться, чи буде їм так складно знайти подібну роботу?

— Ні. Не треба думати, що у нас все погано, і якщо звільнять, то роботу не знайдуть. Один лікар, звільнившись, пішов в Інститут ортопедії, його туди відразу забрали. Інший теж туди, а потім в приватну. Ще до мого випадку звільнили трьох людей. Але ці люди не пішли в іншу сферу, не пішли торгувати, наприклад. Вони успішно працюють за спеціальністю. Тобто із лікарні вижили хороших лікарів. Буду говорити не за себе, а за цих фахівців: лікарня №7 втратила від того, що вони звідти пішли.

Чи бачили пацієнти, що там є така корупція?

— Всі це бачать і розуміють. Але досить велика частина пацієнтів потрапляє до лікарні в ургентному режимі із серйозними травмами, їм не до того. Бо коли у людини, наприклад, зламана нога, вона в цей момент не сильно хоче боротися з корупцією в закладі, де їй мають "поремонтувати" цю ногу. В такій ситуації людина шукає шляхи вирішення своїх проблем та не думає про глобальні речі.

Хто має долати такі схеми? Часто у цьому звинувачують Міністерство охорони здоров'я, та часто доводиться нагадувати, що до компетенції МОЗ не входить розслідування злочинів.

— Так, Міністерство охорони здоров'я часто звинувачують у тому, до чого вони не мають відношення. Не так важливо, яка система охорони здоров'я впроваджується, коли масштабно розкрадаються кошти. Найперше, що потрібно зробити, це подолати розкрадання, а для цього мають добре працювати правоохоронці. Без поліції чи прокуратури змінити українську медицину дуже важко.

Також, важливий компонент — кадрові рішення місцевих адміністрацій, де займаються медичними питаннями. Коли я записав перше відео, у профільному департаменті могли вивчити ситуацію, вникнути і хоча б просто розібратися. Адже я про все детально розповів тодішньому начальнику департаменту про всі проблеми. Можливо, Михайло Радуцький (тодішній заступник міського голови з питань медицини і соціального забезпечення, зараз - №18 у списку партії "Слуга народу" - ред.) більше Вам розкаже про кадрові рішення, адже завідувач говорив, що "все вирішує Радуцький".

Кілька років тому був корупційний скандал у столичному Інституті раку. Очільника Інституту прибрали з посади, але бухгалтерка та кадровик чомусь прийшли працювати до нас, у лікарню №7. На зборах з адміністрацією головний бухгалтер, відкрито говорила: в цьому місяці ми "заробили" стільки-то благодійних коштів. Наприклад, 50 тисяч гривень. Поверталася до колективу і казала – "Ну почему так мало?" Такі кадрові призначення — недобрі. Адже в Інституті раку були просто жорстокі злочини, спекуляція на хворих раком. Про таке кадрове призначення не могли не знати в профільному департаменті. Про це не міг не знати і Радуцький, навіть якщо і не впливав на це.

На зборах з адміністрацією головний бухгалтер, відкрито говорила: в цьому місяці ми "заробили" стільки-то благодійних коштів

Ваше друге відео з доказами корупції опублікувала на своїй сторінці у Фейсбуці колишня в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

— Так, і я вважаю важливим, аби люди почули думку практикуючого лікаря.

Чи продовжиться, на ваш погляд, розпочата у 2017 році медична реформа з приходом нового уряду та з новим складом Верховної Ради?

— Не думаю, що щось принципово зміниться в тому курсі, який розпочався. Я свідомо підтримав Уляну Супрун та її команду, хоча вона завершує свою роботу у цьому складі Кабінету Міністрів. Я як лікар дуже серйозно усвідомлюю ті виклики, з якими вона зіткнулася. Зараз закладаються основи для змін у майбутньому, і результати реформи будуть все більше помітні. Сьогодні це може комусь не подобатись, але команда Супрун зробила навіть більше, ніж могла. Історія покаже, наскільки багато було зроблено. Вважаю, що час розставить все по своїх місцях.

Зараз ви читаєте новину «Лікар Роман Горобець: "Корупція в медицині нав'язана адміністраціями"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути