вівторок, 05 грудня 2006 17:41

Плями на м"яких меблях треба замивати дуже швидко

У меблевих магазинах з"явилися дивани та крісла, обтягнуті тканиною, яка швидко чиститься. Виробники запевняють: будь-яку пляму можна вивести за кілька хвилин.

— Італійська тканина "Флармагік" зіткана з трьох шарів. Вони відштовхують бруд, — каже 25-річна Олена Жулідіна, менеджер столичної мережі меблевих салонів "Екмі".

Меблі з таким покриттям найчастіше купують у дитячі кімнати. Вологою губкою легко витерти з тканини фломастер, чорнило чи ручку.

Засіб наносьте від краю плями до її центру

— Таке покриття від бруду та пилу бажано чистити раз на два тижні. Тоді меблі матимуть бездоганний вигляд, — радить представниця фірми-постачальника тканин "Флармагік" Наталія Козинець, 32 роки.

На фірмі проводили тестування. Для виведення плям намочували поролонову губку та втирали бруд у диван. Пляма всмоктується в нижній шар оббивки, і поверхня стає чистою. Щоб позбутися водостійких плям, на губку треба капнути трохи спирту. Важко відтерти з такої поверхні лише засіб для чищення взуття.

— Жирні плями слід обробити бензином. Потім висушити феном, щоб підняти ворс, — додає Наталія.

Меблі зі звичайних матеріалів теж можна чистити. У магазині "Меблі для дому" на проспекті Перемоги порадили не драїти дивани занадто грубою щіткою. Бо вона видиратиме волокна тканини і псуватиме оббивку.

— Не треба захоплюватися і вакуумною чисткою пилососом. Так покриття швидко зношується. І навіть чистий диван матиме старий вигляд, — каже менеджер магазину Олена Роздумова, 28 років.

Бруд треба відтирати якомога швидше. Він менше всмокчеться в тканину. Менеджер порадила не брати забагато води. Зайва рідина розтікатиметься по поверхні й залишатиме розводи.

— Засіб для видалення плям чи мильну воду наносьте від краю плями до її центру. Не треба лити на сам диван. Краще намастити ганчірку і нею легко нанести засіб, — додає Олена.

Киянка Наталія Прокопчук, 35 років, півтора року тому придбала світло-бежевий диван у вітальню. На ньому щовечора біля телевізора сидить уся сім"я.

— Чотири-п"ять разів на рік я чищу його шампунем для килимів і м"яких меблів "Ваніш". Спінюю засіб, наношу на поверхню і залишаю на кілька годин. Потім пилосошу, і диван як новенький, — розповідає Наталія.

Те саме жінка робить зі стареньким килимом на підлозі. Залишає спінений засіб на ніч. Зранку підмітає килим. Він стає яскравішим і приємно пахне.


Чим вивести плями

У столичному магазині "А-меблі" провели експеримент і визначили, як позбутися плям підручними засобами.


  Плями Засоби чищення 
  Віск  Сухий віск слід подрібнити, зішкребти з поверхні, покласти
    туалетний папір та кілька разів випрасувати гарячою праскою.
  Жувальна гумка  Накрийте гумку льодом у пакеті чи пластиковому контейнері.
    Зішкребіть її тупим предметом. Нанесіть на тканину метиловий спирт.
  Кава  Пляму треба замити м"яким милом.
  Пиво, сік,  солодка вода
 Замийте милом. Трохи просушіть і нанесіть розчин оцту (2 ст. ложки оцту на літр води). Залиште на кілька хвилин, промийте чистою водою.
  Кров  Свіжу пляму відбирає холодна вода.
  Шоколад  Відшкребти бруд та замити пляму теплою водою з милом.
  Червоне вино  Треба дуже швидко промокнути пляму серветкою. Посипати сіллю
    та дочекатися, доки вона втягне у себе вологу. Тоді промити теплою
    водою та пропилососити.


Скільки коштують засоби для чищення меблів, грн


Засоби для чищення підходять для м"яких меблів і килимів. У супермаркетах продавці радять брати "Ваніш", у київському меблевому салоні "Аматі" — "Тубу".

"Ваніш" (шампунь)   - 10,50 (250 мл) 24 (750 мл)
Сан клін "Універсал" (спрей)  -  10,50
Туба (шампунь)  -  11
Туба (засіб)  -  20
Туба (піна)   -  26
Туба (засіб для видалення плям зі щіточкою)   - 20

Зараз ви читаєте новину «Плями на м"яких меблях треба замивати дуже швидко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі