четвер, 26 березня 2020 11:39

Протестували на людях вакцину

Протестували на людях вакцину
Вакцині проти поліомієліту виповнилося 67 років. Фото: dyvys.info

26 березня 1953 року лікар із США Джонас Солк провів успішне випробування вакцини проти поліомієліту. Для тестування він обрав невелику групу хворих різного віку.

Поліомієліт - інфекційна хвороба, здатна вражати ЦНС, викликати параліч та парези. Іноді вона призводить до смерті зараженого.

Людству знайома ця хвороба вже кілька тисяч років. До XIX століття правило траплялися поодинокі випадки інфікування. Але з покращенням гігієни у людей послабилася аутоімунна реакція, тож хвороба швидко розповсюджувалася. У Європі та США кожні 5-6 років виникали локальні епідемії.

У 1947 році керівник науково-дослідної лабораторії в Університеті Піттсбурга Джонас Солк отримав грант на вивчення вірусу і на створення вакцини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Винайшли новий спосіб боротьби з дифтерією

Перші успішні результати він отримав у 1950 році. Про створення ефективної вакцини Джонас оголосив 26 березня 1953 року на радіо CBS і в журналі Американської медичної асоціації.

На практиці вакцину почали застосовувати у 1954 році. Тоді, 23 лютого, група школярів із школи "Арсенал" отримала щеплення від поліомієліту.

Зараз ви читаєте новину «Протестували на людях вакцину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі