Ексклюзиви
пʼятниця, 10 січня 2020 17:55

Українці масово вчать німецьку мову, щоб їхати на заробітки

Українці масово вчать німецьку мову, щоб їхати на заробітки
Василь Воскобойник: "Половина українців, які працюють у Польщі, хочуть переїхати до Німеччини". Фото:Facebook.com

За даними Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування, 50% українців працюють у Польщі до трьох місяців, ще 25% – до пів року, загалом же за рік у цій країні встигають попрацювати приблизно 1,5 млн українців. Про те, як зміниться ринок роботи для українців і в які країни готові їхати наші співвітчизники, розповів президент асоціації Василь ВОСКОБОЙНИК.

Із січня у Польщі зросла мінімальна заробітна плата. Тепер працівникам платитимуть 2600 злотих (16,5 тис. грн). Це збільшить інтерес їхати на заробітки до цієї країни. Зазвичай у цій країні заробляють на рівні 600–800 євро на місяць — 16–21 тис. грн. Працюють переважно у сфері будівництва, транспорту та логістики і промисловості.

Ви неодноразово говорили про те, що українці готові змінювати країни для роботи. Які стануть актуальними цього року і чому?

– Соціологічні дослідження демонструють, що до половини українців, які зараз працюють у Польщі, хочуть переїхати на роботу до Німеччини. Але потрібно розуміти, що ця цифра залежатиме від конкретних умов, на яких Німеччина буде готова приймати трудових мігрантів, в тому числі з України. Поки що там не готові бачити у себе некваліфікованих робітників, які не знають німецької мови. Потенційно для українців цікаві всі європейські країни, де можна швидко знайти роботу та заробити великі порівняно з Україною гроші за 2,5–3 місяці. Українців не влаштовують ті зарплати, які вони отримують вдома, тому вони їздять на роботу за кордон. Найлегше вигідне для себе працевлаштування можна знайти у країнах ЄС, яким потрібна робоча сила.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сильний і незалежний Зеленський небезпечний для Коломойського – експерт

Чи є вже випадки, коли українці легально працевлаштовуються в Німеччині? Що для цього треба? Які вакансії там є ?

– Німеччина є великим ринком роботи, тому там потрібні спеціалісти різної кваліфікації. Але, головне, що потрібно для легальної роботи в цій країні, – це знання мови. Попит на вивчення німецької вже зріс у рази. А ще потрібно пройти процедуру підтвердження рівня освіти, яка може бути досить складною та потребує складання додаткових іспитів. Поки що більшість українців працюють в Німеччині нелегально. Переважно мають польські робочі візи. За це порушення загрожують депортація і штраф. Трудяться на тих же умовах, що й місцеві. У Німеччині зарплати стартують від 1600 євро — 44 тис. грн.

В Україні буде відчуватися все більша нестача робочої сили

Чи вдалося втілити закон про безкоштовне працевлаштування українців? Як він працює?

– Законопроект щодо безкоштовного працевлаштування за кордоном поки що не проголосований у залі Верховної Ради. Але потрібно розуміти, що вже більшість легальних компаній – посередників з пошуку роботи за кордоном не беруть гроші з українців за вакансії. І саме це стане трендом нового 2020-го року. Фактично ті, хто не братимуть грошей із пошукачів роботи, будуть відрізнятися від шахраїв, яким потрібно взяти платню тут і зараз і потім не надати послуги з пошуку роботи.

Зараз плата, яку беруть деякі посередники при працевлаштуванні, змінюється залежно від країни, куди здобувача обіцяють влаштувати на роботу, і може варіюватися від $50 до $1000. У середньому, українці платять від $100 до $300 за працевлаштування. Оплату посередницьких послуг часто беруть ті компанії, які допомагають в оформленні робочих віз. Можуть годувати персонал обідами за рахунок роботодавця. Питання житла та харчування потрібно обговорювати заздалегідь, ще в момент пошуку роботи за кордоном.

Для здобувача залишаються витрати, пов'язані з дорогою, купівлею страховки, витрати, пов'язані з легалізацією документів та їх перекладом (у разі необхідності), транспортні витрати. Стосовно житла і їжі, то це залежить від умов конкретного роботодавця. Наприклад, у Польщі багато компаній пропонують житло для своїх працівників на безкоштовній основі.

Що буде з ринком праці в нас? Ви неодноразово говорили, що є ризик, що в нас бракуватиме робочої сили?

– В Україні відчуватиметься все більша нестача робочої сили, бо наші зарплати менші за європейські у декілька разів, а населення країни постійно зменшується через погану демографію. Очевидно, що українська економіка не має великих перспектив без залучення робочої сили в Україну з бідніших країн.

Уже є кроки, які заохочували би повертатись українців? Що ще потрібно зробити?

– Для того аби українці поверталися додому, потрібно розробити стратегію, яка включить у себе багато різних заходів, починаючи з можливостей з відкриття свого маленького бізнесу, закінчуючи створенням умов для зростання економіки та підняття рівня життя. Але не треба сподіватися на швидке повернення співвітчизників. У сусідній Польщі після 25 років постійного зростання економіки тільки 2019-го кількість поляків, які повернулися на батьківщину, перевищила кількість тих, хто поїхав в інші країни.

Медичним працівникам з України буде легше знайти роботу в Польщі. Місцева влада ввела для вітчизняних заробітчан спеціальний іспит. Так Польща чекає не тільки на спеціалістів виробничої сфери, а й медичної. Щоб працювати в місцевих лікарнях, українці мають отримати спеціальний дозвіл. Відповідний законопроект перебуває на стадії розробки у міністерстві охорони здоров'я Польщі.

Зараз ви читаєте новину «Українці масово вчать німецьку мову, щоб їхати на заробітки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути