середа, 25 березня 2020 10:20

Попит, ціни та заморожені будівництва: як ринок нерухомості реагує на події в Україні

Попит, ціни та заморожені будівництва: як ринок нерухомості реагує на події в Україні
Великі системні забудовники ще не заморожували будівництва. Роблять все можливе, щоб уникнути цього. Фото: pexels.com

За останні 2 тижні кількість дзвінків у відділи продажів нерухомості зменшилися на 60-80%. Потенційні покупці розгублені та чекають новин, розповів Gazeta.ua Руслан Земляний, керівник професійного клубу забудовників.

"Почав зростати долар. Заговорили про економічну кризу. Крім того, люди не хочуть ризикувати. Готові перечекати, а не робити великих покупок. Щоби не втратити клієнтів, забудовники переходять на онлайн продажі. Це дистанційні огляди, різноманітні відеопропозиції", - говорить Земляний.

Додає, що деякі проекти поки призупинили. Однак великі системні забудовники ще не заморожували будівництва. Роблять усе можливе, щоб уникнути цього.

"Системні забудовники знають ціну власній репутації. Майже неможливо компенсувати фінансові втрати та зруйновану довіру покупців, якщо об'єкти доведеться заморозити або терміни здачі перенести", - пояснює експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи подешевшає оренда квартир після карантину

За його словами, вартість нерухомості поки не змінилася.

"Гривнева ціна не змінилася. Зрости не може, бо впав попит. Але й опускатися не поспішає через фінансову кризу. Ніхто не розуміє, яка буде собівартість будматеріалів, чи взагалі їх буде достатньо. Компанії, які продають нерухомість в іноземній валюті, заявили про фіксацію курсу", - говорить Земляний.

Віцепрезидент Асоціації професійних управителів нерухомим майном Анатолій Топал пояснює, що зараз переважно формується відкладений попит.

"Після усіх криз, починаючи з 1990-го, ціни на нерухомість падали у доларовому еквіваленті. Відбувалося це майже пропорційно падінню курсу долара в країні. Можемо припустити, що ціни у доларах просядуть й після кризи, яка насувається зараз. Однак після падіння обов'язково буде зростання. Це питання часу", - розповідає він.

Попит на нерухомість зростав у лютому. Українці скупили на $33,5 млн. Це на 43% більше, ніж у січні 2020-го. Найчастіше купували 2- та 3-кімнатні квартири у Дарницькому, Солом'янському, Шевченківському, Голосіївському районах Києва.

Зараз ви читаєте новину «Попит, ціни та заморожені будівництва: як ринок нерухомості реагує на події в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі