вівторок, 10 березня 2020 21:10

Експерт назвав ризики популярного бізнесу в Україні
7

Кілограм  равлика  оптом коштує 56 грн, а порцію з 10 равликів у ресторані продають за 200 грн
Фото: Фото: Віталій Бучко
Кілограм  равлика  оптом коштує 56 грн, а порцію з 10 равликів у ресторані продають за 200 грн
Кілограм  равлика  оптом коштує 56 грн, а порцію з 10 равликів у ресторані продають за 200 грн
Кілограм  равлика  оптом коштує 56 грн, а порцію з 10 равликів у ресторані продають за 200 грн
Кілограм  равлика  оптом коштує 56 грн, а порцію з 10 равликів у ресторані продають за 200 грн

Вирощування равликів може існувати лише як ферма сімейного типу, розповів Gazeta.ua власник ферми на Львівщині Віталій Бучко.

"Найефективніше вирощування равлика на невеликій ділянці, яку фермер сам може обробити. Вирощувати равлика на великих фермах неефективно. Цей бізнес сезонний. Є простій, а працівники повинні щось робити весь рік", - каже Віталій.

Фермер почав експортувати равлика у Європу, зокрема консервованого.

"Свого часу розпочав займатися цим бізнесом, бо потрапив в піраміду. Ментор, який пропонував бізнес, дуже гарно розповідав про успіх. Але в нас в країні заробляють переважно на перепродажі малька і маточного племені, навчають вести бізнес. Насправді не знаю жодного фермера, який би в перший сезон щось заробили. Нам же говорилося, що це бізнес для лінивих. Де все легко і просто. Намалювали дуже райдужні цифри, яких насправді досягти неможливо", - говорить Віталій Бучко.

Малька равлика продають по 500-600 євро за тонну, хоча насправді ціна в світі близько 200 євро. Кілограм готового равлика 2,4 євро. На корм треба витратити ще 200 євро. Також засіяти поле, щоб корм був постійно, це ще 100 євро. Собівартість тонни равлика - 1000 євро.

"Якщо продасте за 2200, така оптова ціна равлика, то фактично ферма отримала прибуток. Але тут фермер не враховує затрати на власну робочу силу. В Україні є проблема зі збутом. Кілограм равлика 2,5 євро, а порцію з 10 равликів продають за 200 гривень. Це дорого і в людей немає попиту на такий продукт. Ми зараз плануємо збирати равлика у фермерських господарствах, перебирати його і відправляти на експорт. За останні роки в Україні відкрилося більше тисячі равликових ферм. В нас є два види равлика "Мюлер" і "Максима". Я своє стадо збув у Європу, в мене був "Мюлер", - пояснює фермер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Мінімум два роки треба працювати, щоб відбити вкладені кошти"

Аби збувати молюска до Європи, треба мати там власні склади для зберігання продукції.

"У Франції равлик входить в споживання в армії, як чистий білок. За ним майбутнє, немає холестерину. В Індії почали їсти равлика. В Японії є зацікавленість, але вони хочуть філе і великими партіями. Європа хоче свіжого продукту", - додає Віталій.

Окупність ферми залежить від того, як збувається продукція.

"Зараз би у равликову ферму не вклав гроші. У цієї ферми мала рентабельність, немає технології вирощування і проблемні ринки збуту. Потратив на малька 9 тисяч євро, а за сезон заробив 2, 4 тисячі євро. Я не знаю людей, які б виростили багато продукції. Я хотів виростити 15 тонн, виростив 1,5. Людина, яка планувала 50 виростити, виростила 15 тон. Багато факторів, які проявляються в процесі. Вирощування відбувається на відкритій місцевості. В когось змії на території, які їдять равлика, в когось ящірки, птахи. В когось посуха, а в когось багато вологи. Десь равлик падає і б'є панцир і це все впливає на кінцевий результат", - зазначає фермер.

Фермер з міста Бурштин на Івано-Франківщині Ігор Філіпенко відкрив першу в Україні ферму з розведення півнів - каплунів. Вони, на відміну від звичайних, ростуть більшими, мають солодкувате м'ясо і дуже цінуються рестораторами.

Зараз ви читаєте новину «Експерт назвав ризики популярного бізнесу в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі