середа, 17 квітня 2019 21:10

Без паніки: що буде з курсом долара до кінця року

До кінця року долар може подорожчати до 28,66 грн, прогнозує Міжнародний валютний фонд. За даними міжнародних рейтингових агентств, курс американської валюти досягне 31 грн. До кінця 2020-го долар коштуватиме 32,5 грн.

Gazeta.ua запитала експертів, на скільки реальні міжнародні прогнози і що буде з курсом валют до кінця року.

Олексій Лупоносов, фінансовий аналітик:

Якщо врахувати стан економіки, перекази грошей з-за кордону та ситуацію в країні, курс до кінця 2019-го коливатиметься у межах 27-30 гривень за долар. Нічого поганого у цьому немає. Навпаки Нацбанк не повинен витрачати золотовалютні резерви і штучно підтримувати гривню. Адже бюджет на 2019 рік розробили з можливістю зростання долара до 30 гривень. Сьогодні на курс впливають вибори. Крім того, Мінфін випускає гривневі облігації зовнішнього займу під високі ставки - 10-12 відсотків. Завдяки цьому вже залучив капітал з усього світу. Також національну валюту підтримують грошові перекази з-за кордону. Не даремно ж ми посіли третє місце у світі по коштам, які заробітчани надсилають додому. Щоправда є і негативні фактори. Це, наприклад, занепад українського виробництва внаслідок війни. Крім того, наша продукція не витримує конкуренції з європейськими товарами. Ми масово завозимо з Євросоюзу овочі, фрукти, молочні продукти. Адже там вони коштують дешевше. Крім того, через корупцію інвестори не спішать вкладати гроші в Україну.

Автор: Погляд
  На курс валют впливає імпорт газу в зимовий період, активність на борговому ринку та український експорт.
На курс валют впливає імпорт газу в зимовий період, активність на борговому ринку та український експорт.

До осені жодної валютної паніки не буде. Не треба боятися, що після виборів курс різко зросте. Він не залежить від того, хто стане президентом. Принаймні так буде найближчі півроку. Адже маємо достатні золотовалютні резерви. Крім того, Нацбанк проводить політику дорогих грошей. Ще один важливий фактор - тіньова економіка. Йдеться про виробництво у сірому економічному полі, яке держава не бачить. Сьогодні завдяки цьому існує підприємництво.

Олександр Охріменко, економіст:

МВФ прогнози курсу валют робить щокварталу. Незабаром можуть з'явитися зовсім інші показники. Як показує досвід, ці цифри рідко справджуються. Адже прогнози більше теоретичні, ніж практичні. Вони особливо не враховують ситуацію в країні. Сьогодні ж на курс валют в Україні впливають заробітчани, купівля-продаж державних цінних паперів нерезидентами, зовнішня торгівля, зокрема експорт кукурудзи та виплата зовнішніх боргів. Останні потрохи погашають. Зовнішня торгівля працює більш-менш нормально. Тому причин для суттєвого знецінення гривні немає. Вона стабільна. Влітку взагалі зміцніє до 26 гривень за долар. Бізнес менше купуватиме валюти. А люди навпаки активніше витрачатимуть гроші на відпочинок. Традиційну девальвацію гривні варто чекати восени. Тоді зростуть виплати за зовнішніми боргами. Крім того, почнеться опалювальний період. Будемо більше використовувати та закупляти імпортного газу. Щоправда загрози, що долар подорожчає до 31-32 гривень немає. Курс коливатиметься у межах 27,5-28 гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що впливатиме на гривню найближчі місяці

Максим Пархоменко, аналітик фірми "Альпарі":

До кінця року долар має всі шанси подорожчати до 29 гривень. У цілому на курс впливає імпорт газу в зимовий період, активність на борговому ринку та український експорт. Вартість газу за останній час різко скоротилася. Це грає нам на руку. Відсоткова ставка поки не знижується, що формує попит на українські облігації та підтримує гривню. Ціни на експортні товари залишилися на колишньому рівні. Тому зараз курс валют стабільний. За таких умов долар може подешевшати максимум до 26 гривень. Більше потенціалу для зниження немає. Далі все залежатиме від виборів, монетарної політики. Поки складно спрогнозувати майбутній курс.

Національний банк на 17 квітня встановив курс долара на рівні 26,72 грн. Це на 9 коп. менше, як було вчора. Обмінники у середньому продають валюту по 26,89 грн/дол. Купують - по 26,80 грн/дол.

Зараз ви читаєте новину «Без паніки: що буде з курсом долара до кінця року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі