вівторок, 24 березня 2020 21:10

Як бізнесу не збанкрутувати, а людям не втратити роботу: думки експертів

Як бізнесу не збанкрутувати, а людям не втратити роботу: думки експертів
Держава має стати партнером бізнесу у виплаті зарплати вимушеного простою підприємств. Фото: pexels.com

Щоб допомогти бізнесу, державі потрібно скорочувати податки і шукати у бюджеті компенсатори цих надходжень, розповів Gazeta.ua економіст Олексій Кущ.

"Без податків постраждають місцеві бюджети та Пенсійний фонд. Однак компенсувати втрати можна через акцизні товари, імпортні мита. Також держава має стати партнером бізнесу у виплаті зарплати вимушеного простою підприємств. Потрібно створити спеціальний фонд і виплачувати одну третю заробітної плати працівникам, які вимушено не працюють. Гроші на це можна дістати за рахунок реструктуризації державних боргів", - говорить Кущ.

Юлія Дрожжина з експертно-аналітичного центру "Хедхантер Україна" вважає, що державі треба продумати механізми зменшення або відстрочки оплати оренди, комунальних послуг.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Криза буде унікальною: економіст пояснив, хто першим залишиться без роботи

"Водночас людям не потрібно чекати поки компанія, де працюють, остаточно піде "на дно". Краще вже готуватися до пошуків нового місця. Наприклад, оновити резюме, проаналізувати свої навички і сфери зайнятості. Якщо людина працювала у туристичній сфері, яка зараз не актуальна, то треба задуматися, де ще можна застосувати свої вміння", - пояснює Дрожжина.

Каже, що найбільший попит буде на роботу в інтернеті, сфері доставки та продуктовому рітейлі.

Наслідки економічної кризи, яку може викликати коронавірус, вдарять по малому та середньому бізнесу зі слабкою фінансовою ситуацією або нестабільним попитом. Роботу у світі можуть втратити близько 25 млн людей, порахувала Міжнародна організація праці.

Зараз ви читаєте новину «Як бізнесу не збанкрутувати, а людям не втратити роботу: думки експертів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі