четвер, 13 червня 2019 09:39

Українці відзначають 5-ту річницю визволення Маріуполя

Українці відзначають 5-ту річницю визволення Маріуполя
Із середини квітня 2014 року терористи захопили міськраду Маріуполя. Фото: Ukrainer

13 червня 5 років тому українські війська визволили від проросійських окупантів Маріуполь. Він і до сьогодні залишається ласим шматком для Кремля, адже має важливе стратегічне значення.

Маріуполь - це портове місто. Має 2 металургійні комбінати (Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча та "Азовсталь") і найбільше в Україні машинобудівне підприємство - концерн "Азовмаш". Їхня продукція складає значну частину експорту України, пише ukrinform.ua.

Протистояння між українцями і сепаратистами розпочалося в Маріуполі майже одразу після втечі з України президента Віктора Януковича. Особливо сили РФ активізувались після анексії Криму.

Із середини квітня терористи захопили міськраду. 9 травня, виконуючи накази московських кураторів, штурмували міське УВС. Маріуполь перейшов під їхній повний контроль. При цьому поранили і взяли у полон начальника УВС Валерія Андрощука, вбили начальника ДАІ Віктора Саєнка та бійця добровольчого батальйону міліції "Азов" Родіона Добродомова. Окупанти заблокували бетонними блоками декілька вулиць у центрі міста і захопили адмінбудівлі. Міліція, СБУ і прокуратура були повністю паралізовані. Багато силовиків вже готувався переходити на бік РФ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Противник вів обстріл згори": Маріуполь звільнили від терористів

Україна контролювала лише Маріупольський аеродром, на якому знаходилися нацгвардійці, військовослужбовці ЗСУ та добровольці з батальйону МВС "Азов". Штурм міста спочатку планували на 23 травня 2014-го, аби надати можливість містянам проголосувати на президентських виборах, але згодом відмовилося від цього плану. Бракувало сил і засобів.

Остаточною датою початку визволення призначили 13 червня. У спецоперації брали участь 150 бійців спецбатальйону "Азов", 2 роти спецбатальйону "Дніпро", 2 роти Нацгвардії та спецназ МВС. Допомога надходила від Правого сектору та місцевих активістів.

Штурм розпочався о 5:00. Під час зачистки Маріуполя від проросійських найманців ліквідовали їхні ключові опорні точки, знищили техніку та відновили контроль над усіма захопленими спорудами.

Відтоді місто живе напруженим, але мирним життям. Він досі залишається вразливим для терактів, найбільший із яких стався 24 січня 2015-го.

5-ту річницю звільнення від російських загарбників Маріуполь відзначить фестивалем "Вільний Маріуполь". Свято відкриють о 10:00 парадом української військової техніки. Протягом дня проводитимуть майстер-класи, змагання та багато чого іншого.

Зараз ви читаєте новину «Українці відзначають 5-ту річницю визволення Маріуполя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі