вівторок, 14 травня 2019 20:13

Твориться історія і ми намагаємось на неї впливати — фонд "Повернись живим" святкує 5 річницю
7

14 травня благодійний фонд допомоги армії "Повернись живим" святкує 5-ту річницю створення. Нині організація - це 18 співробітників, які працюють на постійній основі та біля 50 волонтерів.

Автор: фонд "Повернись живим"
  З 2014 року фонд закумулював понад 150 млн грн для допомоги армії
З 2014 року фонд закумулював понад 150 млн грн для допомоги армії

З 2014 року фонд закумулював понад 150 млн грн для допомоги армії. На фронт за цей час передали 941 тепловізор та теплоприціл, 209 приладів нічного бачення, 58 автомобілів, 107 безпілотних літальних апаратів, 677 приладів денної оптики (перископи, біноклі, зорові труби, оптичні та коліматорні приціли).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Нікого не шкода" — як перевозять полонених бойовиків на Донбасі

Також 147 далекомірів, 81 метеостанцію та 575 радіостанцій, 1112 планшетів з програмним забезпечення для роботи з ГРК "Броня" (Розрахунковий комплекс для визначення координатів та розрахунку даних для стрільби з гранатометів, мінометів і танків із закритих вогневих позицій - Gazeta.ua), 453 комплекти розмінування, 21 систему прослуховування "Кажан".

Автор: фонд "Повернись живим"
  Серпень 2014 передача авіаційних GPS Повітряним силам ЗСУ
Серпень 2014 передача авіаційних GPS Повітряним силам ЗСУ

Окрім допомоги безпосередньо на передовій фонд "Повернись живим" також допомагає ЗСУ в тилу. Так, Повітряні сили отримали 20 авіаційних GPS, флоту передали 3 радарні комплекси для фрегата "Гетьман Сагайдачний", тральщика "Горлівка" та корабля управління "Донбас".

Також інструктори фонду підготували понад 385 снайперів, понад 850 саперів та понад 3000 фахівців для роботи з ГРК "Броня".

обірвався терпець, зрозумів що треба відривати трохи сраку від дивана

Фонд виник спонтанно навесні 2014 року, каже засновник Віталій Дейнега.

В якийсь момент обірвався терпець, зрозумів що треба відривати трохи сраку від дивана. Виходити з кошмарного стану, в якому тоді знаходився і перетворювати його в енергію вчинків. Пощастило, що спочатку мав трохи грошей, які міг віддати. Ще більше пощастило з друзями, які були готові давати свої гроші або допомагати в інший спосіб. Ось так за 5 років ми створили те, що зараз називається фонд "Повернись живим".

Пам'ятаєте, що було в першій посилці на фронт?

Ліхтарики і мультитули. В наступній були бронежилети і прилад нічного бачення. Потім почали передавати самі прилади нічного бачення, а згодом перемкнулись на тепловізори. Ми запитували у військових, що привезти 10 бронежилетів чи й прилад нічного бачення? Вони відповідали: "Звичайно прилад нічного бачення".

Автор: фонд "Повернись живим"
  Боєць ЗСУ з тепловізором від фонду "Повернись живим" під час оборони Луганського аеропорту. 2014
Боєць ЗСУ з тепловізором від фонду "Повернись живим" під час оборони Луганського аеропорту. 2014

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Воїни ЗСУ відповіли бойовикам за обстріли

Коли з'явилось розуміння, що це вже не короткочасна ініціатива?

Не було конкретного моменту, коли фонд став фондом. Відчуття, що ми щось велике з'явилось взимку 2014 року. Тривала одна з найактивніших фаз бойових дій і наша допомога реально впливала на її хід. До нас просто "не заростала народна тропа" і тоді стало ясно, що все серйозно.

Тривала одна з найактивніших фаз бойових дій і наша допомога реально впливала на її хід

Після другого "Мінська" (підписання "Комплексу заходів щодо виконання Мінських домовленостей" 11-12 лютого 2015 року. - Gazeta.ua), різко знизились бойові дії, але люди продовжували нести гроші, зрозумів, що це не зупиниться.

Наші надходження сильно не залежать ситуації на фронті, в політиці чи в суспільстві. Наприклад зараз пройшли вибори президента і були люди, які писали: "Країна вибрала не того президента якого ми хотіли. Більше не будемо допомагати армії", - але частина людей стала давати більше.

Автор: фонд "Повернись живим"
  Ремонтний підрозділ ЗСУ авто і майстерня якого обладнана з допомогою фонду “Повернись живим”
Ремонтний підрозділ ЗСУ авто і майстерня якого обладнана з допомогою фонду “Повернись живим”

В минулому місяці фонд зібрав в півтора рази більше грошей ніж у квітні минулоріч. Збори тримаються, люди хочуть бути причетними до історії своєї країни. І вони вважають, що з нами це можна робити.

люди хочуть бути причетними до історії своєї країни. І вони вважають, що з нами це можна робити

Є люди які з 2014 року постійно дають значні суми грошей - наприклад Uklon-таксі. Є ті, що припинили, а є що нещодавно почали це робити.

5 років роботи фонду, це 5 років російсько-української війни, ви бачите наближення закінчення війни і в якій формі?

Як казав Клаузевіц (Карл фон Клаузевіц (1780–1831) — пруський генерал, військовий реформатор та військовий теоретик. — Gazeta.ua): "війна — це продовження політики іншими засобами". Війна залежить від політики і може закінчитись з політичний причин. Тобто, або ми здамося, або росіяни вирішать, що ця війна їм надто дорого коштує і треба з нею якось закінчувати.

Твориться історія і ми намагаємось на неї впливати.. ..Щоб мир, який рано чи пізно відбудеться був вигідний Україні

Якби там не було, рано чи пізно це станеться - не буває вічних воєн. Твориться історія і ми намагаємось на неї впливати. Робимо усе що можемо для того, щоб Україна мала перевагу і сильнішу позицію за столом перемовин. Щоб мир, який рано чи пізно відбудеться був вигідний Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали, як українські десантники "нищили" супротивника із моря

Автор: Анатолій Гаєвський
  Віталій Дейнега на Міжнародному волонтерському та ветеранському форумі "Там, де ми – там Україна". Серпень 2018
Віталій Дейнега на Міжнародному волонтерському та ветеранському форумі "Там, де ми – там Україна". Серпень 2018

У вас немає страху, що мир буде досягнуто шляхом капітуляції?

Капітуляція України, така як її РФ бачила у своїх примарних снах в 2014 році просто не можлива. Перейдені червоні лінії, за які не можна повернутись.

Навіть коли читаю сєпарів чи колишніх регіоналів-втікачів, які сидячи за кордоном бризкають слиною ненависті і вірять що їм дадуть повернутись. Та й навіть якщо вони повернуться і дорвуться до влади. Вони не розуміють, наскільки за 5 років змінилась свідомість народу і наскільки він рішучіший ніж був.

Я не вірю що колись буде капітуляція. Триколорів у Києві не буде.

Я не вірю що колись буде капітуляція. Поганий, не вигідний Україні мир можливий, капітуляція — ні. Триколорів у Києві не буде.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На звільнення Донбасу потрібно менше доби - Наєв

Автор: фонд "Повернись живим"
  Соціальна реклама фонду "Повернись живим" на вулицях українських міст
Соціальна реклама фонду "Повернись живим" на вулицях українських міст

Якщо закінчиться війна, що буде з "Повернись живим"?

Я налаштований на те, щоб фонд існував багато років. Після війни буде велика кількість роботи по допомозі ветеранам. Вже з цієї осені плануємо допомагати ветеранам з бізнес-навчанням, аби вони могли ставити на ноги себе і побратимів.

Є крута ідея по меморіалах загиблим. Поки ми не готові її афішувати і презентувати, але маємо серйозні наміри. Дуже важливо зробити так, щоб цю війну ніколи не забули, бо коли ми забудемо цю війну — запустимо зворотній відлік для наступної.

коли ми забудемо цю війну — запустимо зворотній відлік для наступної

Фонд може змінюватись, може змінюватись його діяльність. Можливо в майбутньому він буде в меншій мірі благодійним фондом, в більшій мірі громадською організацією, але це буде потужна організація яка впливає на державну політику і впливає на бойовий дух країни. Я точно впевнений.

Допомогти армії перерахувавши кошти фонду "Повернись живим" можна за ЦИМ ПОСИЛАННЯМ

В зоні Операції об'єднаних сил на Донбасі розвідники першого батальйону 54-ї бригади, група К-2, вдарили по позиціях терористів

Зараз ви читаєте новину «Твориться історія і ми намагаємось на неї впливати — фонд "Повернись живим" святкує 5 річницю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі