Ексклюзиви
пʼятниця, 08 листопада 2019 15:15

Наші актори кадебістів грають краще, ніж українських патріотів - Оксана Щур

Автор: Валерія Радзієвська
  Оксана Щур важає, що в українських фільмах найкращою є операторська робота, а найслабшим місцем - сценарій
Оксана Щур важає, що в українських фільмах найкращою є операторська робота, а найслабшим місцем - сценарій

"Багато українських акторів мали стосунки до російського масового кінематографу. Тому вони розуміють, як зіграти персонажів, схожих на російських кадебістів і ментів. Це в них виходить природніше і цікавіше. А натомість ми не маємо зразка, як зіграти українського дисидента", - розповіла літературознавиця Оксана Щур в інтерв'ю журналу "Країна" оцінюючи фільм Романа Бровка "Заборонений", який вийшов на екрани цієї осені.

"По-перше, не сподобався сценарій. Там не було однієї сюжетної лінії. Таке враження, що у фільм просто намагалися впихнути все, що могли.

По-друге, у фільмі дуже погані діалоги. Так не говорять українською мовою. Видно що не для всіх акторів українська рідна, і вони говорять так, наче пародіюють український дубляж часів піратських телеверсій.

Живі ще люди, які знають і пам'ятають Стуса, і тому фільм про нього можна було зняти набагато краще. Там дійсно грають талановиті хороші актори, потенціал яких не розкритий чомусь. Шкода. Це означає, що фільм про Стуса найближчим часом навряд чи хтось зніме" - вважає Оксана Щур.

За її словами, це не перший фільм, де негативних героїв, комуністів і кадебістів, грають набагато краще, ніж українських патріотів.

"У мене є гіпотеза, що досить багато українських акторів і людей, причетних до кіно, мали стосунки до російського масового кінематографу. Тому вони розуміють, як зіграти персонажів, схожих на російських кадебістів і ментів. Тому це в них виходить природніше і цікавіше. А натомість ми не маємо зразка, як зіграти українського дисидента так, щоб це не було в сотий раз українське поетичне кіно: як він має говорити і поводитися. Творці "Забороненого" роблять це навпомацки".

Автор: Валерія Радзієвська
 

В українських фільмах, на на думку Оксани Щур, найкращою є операторська робота, а найслабшим місцем - саме сценарій.

"В усіх українських фільмах дуже класна операторська робота. Видно сильну операторську школу. Завжди виходить, що найсильніше – це операторська робота, а найслабше – це сценарій.

Мені здається, що український дубляж кінофільмів дуже просунувся і став дуже успішним. Я тільки не знаю, чому фільми, дубльовані українською, звучать краще, жвавіше, креативніше і привабливіше, ніж ті фільми, які оригінально зняті українською. Таке враження, що це два різних світи, які не перетинаються.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Заборонений": фільм про Стуса зібрав майже 5 млн грн

Дубляжем фільму "Одного разу в Голлівуді" перекладачі, мені здається, взагалі задають нові стандарти української лайки, якою вона має бути після Подерв'янського", - зазначила вона.

Інтерв'ю з Оксаною Щур читайте в журналі "Країна".

5 вересня у прокат вийшов фільм про Василя Стуса "Заборонений". Це кінобіографія про поета, якого знищила радянська влада. Фільм детально розповідає про останні дні життя дисидента та про його загадкову смерть у радянському таборі в ніч на 4 вересня 1985-го.

Зараз ви читаєте новину «Наші актори кадебістів грають краще, ніж українських патріотів - Оксана Щур». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі