вівторок, 14 травня 2019 10:20

5 найкращих фільмів 72 Каннського кінофестивалю

"Мертві не вмирають", реж. Джим Джармуш

Фільм Джармуша вперше потрапив у Канни рівно 35 років тому. 1984-го робота "Більш дивно, ніж у раю" була відібрана до конкурсу Канн і відразу отримала "Золоту камеру" за найкращий дебют. Відтоді Канни не відпускають режисера. 1993-го він отримав Золоту пальмову гілку за найкращу короткометражку "Кава і сигарети: десь у Каліфорнії", а 2005-го - Гран-прі Канн за фільм "Зламані квіти". На фестивалі проходили прем'єри всіх його останніх фільмів. Головної Золотої пальмової гілки за повнометражний фільм в основному конкурсі у Джармуша поки що немає, передає НВ.

Картина про зомбі, в якій Джармуш зняв своїх улюблених акторів Білла Мюррея, Адама Драйвера і Тільду Суїнтон. У стрічці також знялися світові музичні легенди Іггі Поп і Том Вейтс. Фільму ще ніхто не бачив, але преса вже встигла написати, що свіжа картина Джармуша обіцяє стати "найбільшим зомбі-муві в історії".

"Одного разу в Голлівуді", реж. Квентін Тарантіно

За 25 років після того, як "Кримінальне чтиво" отримало Золоту Пальмову гілку Каннського кінофестивалю, Квентін Тарантіно повертається в основну програму Канн. Ще в квітні передавали, що Тарантіно з "Одного разу в Голлівуді" не встигне закінчити фільм до Канн. Але 2 травня директор Каннського кінофестивалю Тьєррі Фремо оголосив, що один із найбільш довгоочікуваних фільмів року увійде в основний конкурс Канн.

"Квентін Тарантіно не виходив із монтажної кімнати протягом 4 місяців, і все ж довів, що є справжнім, відданим і пунктуальним дітищем Канн! Тому він буде разом із нами у Каннах", - каже Фремо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ТОП-5 історичних фільмів про письменників

"Біль і слава", реж. Педро Альмадоварм

Після 3-річної перерви в основному конкурсі Канн свою картину представить оскароносний і "пальмоносний" іспанець Педро Альмодовар. "Біль і слава" - фільм про немолодого режисера, що переживає творчу кризу.

"Приховане життя", реж. Терренс Малік

Володар Золотої пальмової гілки 2011-го за "Древо життя", цьоріч американець Терренс Малік покаже в основному конкурсі Канн фільм "Приховане життя". В основу стрічки лягла біографія австрійця Франца Егерштеттера, якого нацисти у серпні 1943-го стратили за відмову служити у вермахті. Егерштеттер став символом австрійського Опору.

Автор: Festival de Cannes
  Кадр з нового фільму Терренса Маліка.
Кадр з нового фільму Терренса Маліка.

"Додому", реж. Наріман Алієв

За нагороду в конкурсній програмі "Особливий погляд" у Каннах побореться український фільм "Додому". Це повнометражний дебют українського режисера Нарімана Алієва. "Особливий погляд" традиційно називають другою за значимістю програмою Каннського кінофестивалю після основного конкурсу.

Автор: Festival de Cannes
  Кадр з фільму "Додому"
Кадр з фільму "Додому"

У головній ролі стрічки - Ахтем Сеітаблаєв. Його герой, кримський татарин Мустафа приїхав до Києва з анексованого Криму, щоб відвезти до Криму тіло загиблого старшого сина і забрати назад молодшого. Майже чверть фільму знята кримськотатарською мовою. Назва фільму кримськотатарською - Evge.

2 українські фільми візьмуть участь у конкурсі 72 Каннського кінофестивалю. Відбудеться 14–25 травня на півдні Франції.

Зараз ви читаєте новину «5 найкращих фільмів 72 Каннського кінофестивалю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі