понеділок, 15 жовтня 2012 12:26

Павуки-птахоїди їдять лише живий корм
6

Павук-птахоїд їсть лише "живий корм"
Фото: Фото: Євген Борісов
Щоб павук вкусив, його треба серйозно розлютити
Їсть павук раз на тиждень

Павука птахоїда породи Brachypelma albopilosum 20-річний львів'янин Павло Бойків купив у мережі за 30 гривень.

"Спершу мама була дуже проти такого друга у нашій квартирі, то я його півтора місяці не показував навіть, постійно підготовлював маму, - розповів хлопець. - Я купив його ще німфою — це ще навіть не павук, а личинка його. У розмірах він був кілька міліметрів. Жив у пластиковому стаканчику".

У догляді павук не вибагливий. Йому потрібна температура повітря 25-28 градусів, вологість 75-80%. Їсть павук раз на тиждень.

"Щодня збризкую йому ґрунт водою, щоб він себе добре почував, - поділився досвідом Павло. - Годував його раніше личинками мух, зараз цвіркунами. Купувати їх можна у зоомагазинах, або у натуралістичному центрі на Кубанській. Також, як підросте, то можна і на вулиці ловити комашок для корму, але вони можуть бути заражені кліщами, тому це небезпечно. Цікаво, що павук хижак і їсть лише живий корм. Він зубами хапає жертву, вприскує отруту й чекає поки їжа не перетравиться, а потім просто випиває її. Але, якщо павучок не з'їв корм протягом години після годування, то жертву варто забрати з тераріума, щоб вона не пошкодила павука. До речі, насправді ці павуки не їдять птахів, а назву отримали таку через те, що вперше такого хижака знайшли у пташиному гнізді".

Родом Brachypelma albopilosum з Коста-Рики, живе на землі під коріннями дерев і в норах.

"Через півроку, як павук виріс я склеїв йому тераріум розміром 12х12х12 сантиметрів. Висипав близько сантиметра кокосового ґрунту, наклав там дерев'яшок і камінчиків йому. Але садити маленьку комаху у великий тераріум погано тим, що павуку буде важко знайти жертву, коли її туди запустять. Тому збільшувати житлову площу потрібно потроху. Великих улюбленців тримають у тераріумах розміром 30х30х30 і сиплять 5 сантиметрів землі. У природі павук більшу частину життя проводить у своїй хатці, а виходить звідти тільки уночі на полювання. Тому й у тераріумі ці створіння не дуже активні", - пояснив чоловік.

Інколи павуки можуть голодувати місяцями.

"Павук — це членистоногий, він має зовні екзоскелет, а не шкіру, як люди. Тобто його скелет знаходиться зовні, - пояснив хлопець. - Щоб рости він мусить скидати свій панцир і обростати новим. Тобто він росте не як людина повільно, а ривками. Раз і виріс, потім місяць не росте, і знов раз і виріс. Цей процес називається линька. Перед линькою павук може не їсти кілька тижнів, а то й місяців. У період линьки комаха дуже чутлива і її треба оберігати".

Живуть птахоїди-самиці до 20 років, самці 3-5 років.

"Brachypelma albopilosum — це найспокійнійший вид тарантулів, - сказав Павло. - Щоб він вкусив треба його дуже розізлити. Зазвичай коли його нервують він скидає із черевця волосинки, які викликають алергічну реакцію організму. Проте укус такого улюбленця може вбити кішку. У розмірах дорослий павук може сягати 18 сантиметрів у довжину, саме черевце - до 8 сантиметрів. Павук має дуже цікаві рожево-золотисті волоски, чим він старший тим більше волосків має. Статевої зрілості досягає приблизно у віці 2 років. Самиця після спарювання відкладає десь 600 яєць. Але в природі більшість малят гине з різноманітних причин".

 

Зараз ви читаєте новину «Павуки-птахоїди їдять лише живий корм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі